Въпросът на абсолютно всички в момента е: „Чертае ли се сценарий на недоволството, който да е дирижиран директно от хора като Хаджигенов, Бабикян и Минеков?“

През вчерашния ден небезизвестният адвокат Николай Хаджигенов, който защитава в съда приближената до Васил Божков - Лилана, зове хората за нов вид протест. Заедно с другите двама от т.нар "Отровно трио", чиято медийна кариера стартира при журналиста Сашо Диков - Арман Бабикян и Велислав Минеков, са разписали по точки какво трябва да се случи, за да падне правителството на България на този етап.

Профилът на Хаджигенов е открит, така че абсолютно всеки може да види какъв е начертаният от него сценарий за следващите периоди на България. Има и сериозен брой споделяния на този план както от обикновени граждани, така и от такива, чиито профили във Facebook говорят, че става въпрос по-скоро за недействителни акаунти.

Това води до заключението, че има цяла организирана мрежа, която работи в името на това тези провокации да достигнат до максимално много хора.

Какво иска Хаджигенов и групата около него

Накратко - от този понеделник стачни действия. Тотално блокиране на Народното събрание и абсолютно гражданско неподчинение.

"В този ден ще започнат дебатите по Н-ят подред вот на недоверие. Ако вотът мине, това означава, че всички вътре са постигнали сделка да запазят статуквото, формално заменяйки Борисов с фигурант от типа Медведев – Путин", пише Хаджигенов.

В редовете, които е написал в социалните мрежи, ясно личи, че е недоволен, че кризата може да се реши с демократични инструменти, какъвто е вотът на недоверие и останалите парламентарни процедури.За адвоката на Лилана това очевидно не е желано, защото той пише - "ние, гражданите, нямаме интерес от това". И посочва целта си - "тотално блокиране на всички дейности в НС. Съдебните палати в цялата страна, магистрали, пътища, кръстовища, гари, летища, мостове и всяка публична сграда или дейност".

А за да има ефект, зове към сериозно присъствие в медиите и дава практически съвети –

"Снимайте, стримвайте видео в социалните мрежи непрекъснато. Ако имате нужда от съвет, съдействие, координация или каквото и да е, пишете или звънете.". Адвокатът дори посочва и линкове с логото на протеста , предлага помощ и за други подръчни материали.

Действията на "Отровното трио" говорят и за това, че в събота и неделя протестът не постига целите си. Не особено успешни се оказват и наемането на множество ПР-експерти на свободна практика и/или малки ПР-агенции, които трябваше да "брандират" успешно протеста.

Последствията от всичко това

Радикализиране на ситуацията през индивидуални провокации, тип "гражданско неподчинение" и "стачни действия", вкл. т.нар. "Граждански арести" на членове на правителството и на главния прокурор. Последното е противоконституционно и представлява престъпление по Наказателния кодекс, за което сега Хаджигенов може да бъде съден.

От признанията на самите организатори става ясно, че оттук нататък целта ще е решаване на въпросите не по демократичен път.Ескалацията, пък от своя страна, трябва да доведе до бързи оставки, служебен кабинет и избори още през есента.