Той много пъти е заявявал, че смъртността от вируса в САЩ е една от най-ниските в света

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп призна официално пред американските медии, че е допускал куп грешки при поставянето на официални, заключващи оценки на някои от показателите на световната пандемия от коронавирус в американските щати.

В кое се е концентрирала грешката на държавния глава

"Вярвам, че всеки прави грешки", каза в официалното си изявление държавният глава по време интервюто, което му бе взето.

Именно по време на същото това интервю, на Тръмп му бяха показани различни откъси от негови противоречиви изявления, обхващащи почти цялото време на пандемията. В интервю на Тръмп, фрагмент от което му беше показано, се вижда, че той настоява за това, че не е съгрешил по никакъв начин с изказванията си срещу истината, царуваща в американската действителност.

Тогава той настояваше за предсрочно прекратяване на блокирането на икономиката още в началото на този месец.

"Ще бъда прав в края", казва той тогава, като ясно има предвид предвид, че тази пандемия ще приключи в един момент – рано или късно.

Доналд Тръмп многократно е заявявал, че смъртността от вируса в САЩ все още е една от най-ниските в света, въпреки че това не е така. Университетът Джонс Хопкинс, който изчислява жертвите на коронавируса на база данни от национални, федерални и местните власти, стига до съвсем друго заключение.

Какво сочат статистиките

От статистиките ясно си личи, че степента на смъртност на случаите на болни от COVID-19 в САЩ е по-ниска от страни като Великобритания, Мексико, Иран, Индонезия, Египет и Ирак, но е далеч по-висока от други държави, сред които са Бразилия и Русия. От Белия дом използват статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според която тази цифра в САЩ е по-ниска, отколкото в Италия и Франция, но в пъти по-висока, отколкото в Бразилия и Южна Корея.

В същото това време изчисленията на Белия дом, които бяха показани от Доналд Тръмп по време на интервюто, не включват Русия и редица други държави, които се появяват в статистиката на университета Джонс Хопкинс. Според базираният в Балтимор университет в САЩ са установени повече от 3,73 милиона случая на коронавирусна инфекция по земите на САЩ, починали са 140 255 души, а 1,122,720 пациенти са се възстановили.

Най-голям брой смъртни случаи в САЩ има в щатите Ню Йорк (повече от 34,400), Ню Джърси (около 15,700) и Масачузетс (повече от 8,400). За трети пореден ден над 70 хиляди души са новозаразените с коронавирус в страната на неограничените възможности.