Изцяло по подобие на светлинния лъч за онези в нужда, изстрелван в Готъм почти всяка нощ, така почти над осем български града бе изстрелян светлинен сноп в небето.

В сряда вечерта прожектори светнаха в осем български града. Навсякъде светлинното шоу продължи 30 минути, а инициативата бе наречена #LightTheSky.

Кой ще спаси града?

Е, Батман пускаше този лъч преди да започне да спасява онези от града, които имат нужда от неотложна помощ.

Групата на онези от първа линия в борбата са като един голям Батман за нас – пациентите.

Вече трета седмица те рискуват своя живот и този на семействата им, за да спасят нас и нашите семейства.

Първата инициатива за поощряване на тяхната смелост и жертвоготовност бе тази с пляскането на балконите в жилищните кооперации всяка вечер в 21:00 часа.

Организацията се проведе в социалните мрежи и те бяха заливани с клипове на пляскащи и свирещи хора.

От балкони в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Благоевград, Белица и много други населени места, отекнаха бурни и продължителни аплодисменти.

Изсвирвания с уста придружиха аплодисментите, а на места се чуваха и участието на свирки.

#LightTheSky

Този път, с #LightTheSky ние от страната на пациентите се опитваме да дадем кураж и сила на онези, които вече са на краен предел на възможностите.

„С това светлинно шоу искаме да покажем нашата съпричастност и благодарност на всички, които са на първа линия в борбата с разпространението на COVID-19, както и да покажем съпричастност към хората, които се лекуват от този вирус. Светлината винаги побеждава мрака!”, каза Милена Лазарова от „Асоциация на рентал компаниите в България”.

България не е основоположник на кампанията. Тази инициатива бе проведена и в още редица държави.

През предишните дни много и различни институции и обществени групи показваха признателност и подкрепа към българските медици.

Курсанти от Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в гр. Шумен аплодираха дълго и бурно, а клипът обиколи българските канали.