Според последните заповеди, спуснати директно от здравния министър Кирил Ананиев, тренировките във фитнесите вече е позволен без ограничения за броя на спортуващите.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде пък друга заповед, с която се позволяват и колективни, и индивидуални спортни занимания във фитнес центрове и зали, без състезателен характер, без ограничения на заетостта на местата и брой на спортуващи спрямо квадратурата. Това бе съобщено от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

Заповедта на Кралев е спусната на база заповедта на министъра на здравеопазването, с която се допуска присъствието на зрители по време на мачовете от Първа и Втора футболна лига на България.

Заповедта ще бъде в сила още в петък - на първия кръг от подновяването на шампионата на най-високото ниво на дивизията, започващ на 05.06.2020 г.

Все пак ще има ограничения

Българските стадиони ще могат да бъдат запълвани само до 30% от капацитета, с който разполагат. Настаняването на футболните зрители в съоръженията трябва да се осъществява минимум през две седалки.

Провеждането на футболните срещи ще се осъществява съгласно утвърдената от министър Красен Кралев „Концепция и насоки за възобновяване на тренировъчния и състезателен процес в професионалния футбол“.

Още неща, свързани с мерките и нормалния начин на живот

Премиерът на България Бойко Борисов заяви, че в средата на месец юни падат всички мерки, освен тези с икономическа насоченост. Това каза той по време на заседание на Министерския съвет.

Борисов обяви на народа си още, че ще се отпускат спасителна инжекция средства в размер на 600 000 лева за ремонта на Рилския манастир. Също така, 1,3 милиона ще бъдат отпуснати за пречиствателната станция на Светата обител, която била в „много лошо състояние“.

Освен всичко това, по пътя за Рилския манастир е сигнализирано многократно за опасно свлачище. Там се взимат спешни мерки.

„Още днес регионалният министър Петя Аврамова ще се запознае със ситуацията на място. Разпоредил съм от следващата седмица да се вземат мерки.“ – заяви Борисов.

По 200 000 лева ще бъдат отпуснати и за Бачковския, и за Троянския манастир. За храма в Кръстова гора ще има 300 000 лева.

За Духовната академия ще има 500 000 лева, а на есен ще бъдат дадени още 400 000 лева, обяви още Борисов.

В Столична община ясли и детски градини ще се радват на общо 15 млн. лв., които ще се отпускат, за да се модернизират и да има добри условия за новите поколения. Това обяви с огромно удовлетворение и гордост премиерът Борисов.