Правителството окончателно обявява извънредна епидемична обстановка. След снощния брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, станаха ясни и новите заповеди, които ще доведат то известни промени в начина ни на живот.

Цялостни коренни промени няма, но все пак две от мерките са нови за нас – разрешението за свободно посещение в градски паркове и малки градинки, както и подновяването на трансплантациите.

Естествено, за да се изпълнява втората мярка, трябва да се вземат всички съображения за сигурност и спазване на всякакви здравни и хигиенни изисквания.

Как се стигна до приемането на всичко това?

Времето ни доведе до това решение след одобрените на второ четене промени в Закона за здравето.

Не се мина и без характерните сериозни спорове в пленарна зала при гласуването на всяка една от мерките, които ще продължат да действат и след отпадналото вчера извънредно положение.

В крайна сметка правилата, по които ще се ръководи животът ни в извънредната епидемична обстановка, ще бъдат „пакетирани“ в 4 нови заповеди, спуснати директно от Кирил Ананиев.

Тези негови решения излязоха в публичното пространство по-рано днес.

Какво трябва да правим и какво не?

Първата от мерките определя противоепидемичните мерки. Втората се отнася за ограниченията при влизане и излизане съответно в и от рамките на държавата ни.

Става ясно, че на всеки влязъл или излязъл през границата човек (независимо дали е български гражданин или не) се позволява прилагане на 14-дневна карантина.

Това със сигурност ще доведе до сигурността на българското население.

Третата мярка се отнася за налагането на карантинен период и пълна изолация при контакт с носители на болестта.

Четвъртата заповед определя кои ще са работещите и неработещите обекти, но стана ясно, че правилата ще си останат същите, каквито бяха до момента.

Ами бизнесът?

Промяната на текущото положение от извънредно в епидемично, не променя продължителността на мярката 60/40.

Напротив, мярката дори ще се удължи, ако се намерят допълнителни средства, с които да се обслужва.

С промените на положението, в което се намираме, социалните мерки ще бъдат продължени до есента.