Ще успее ли ГЕРБ да събере нужните им 120 подписа, за да стартира дебат, отнасящ се за новата конституция на Република България? Върху този политически въпрос са се съсредоточили повечето хора, наблюдаващи обстановката в България.

„Вярвам, че ще ги съберем. Доколкото разбрах, е имало преговори и с коалиционните партньори. Надявам се до края на деня да имаме необходимите подписи.”, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Надявам се хората да бъдат разумни и да не изпълнят указанията на самоназначили се лидери на протеста”, каза още Биков.

Според Александър Сиди от ВМРО преговорите с ГЕРБ протичат добре.

„Покрили сме 2/3 от текстовете и нашите партньори от ГЕРБ имат съгласие с тях. Останаха две изключително важни за нас обаче точки, които сме сложили на масата и преговорите ще дадат резултат.”, допълни още Сиди.

Кръстина Таскова от ВОЛЯ посочи, че партията няма да участва в събирането на подписите за нова конституция и ВНС.

„Ние сме последователни в своята позиция и оставаме на мнение, че в момента на България й трябват велики българи, а не Велико народно събрание”, поясни Таскова.

Христо Проданов от „БСП за България” обясни, че подкрепят протестите, призова обаче те да бъдат мирни. За дебата за нова конституция той посочи:

„Дори и да се съберат тези 120 подписа, при положение, че ДСП обяви, че няма да гласува за свикване на ВНС, за което трябват 160 гласа, е практически невъзможно да се свика”, допълни Проданов.

Позицията на политическа партия ВОЛЯ

ВОЛЯ няма да участва в събирането на подписите за нова конституция и ВНС. Това съобщи депутатът от партията Кръстина Таскова.

„Ние сме последователни в своята позиция и оставаме на мнение, че в момента на България й трябват велики българи, а не Велико народно събрание”, поясни Таскова.

Тя допълни, че според формацията й е нужно съставянето на по-широк кабинет, а не „ремонт на парче”.

„Няма как да гониш 160 гласа при положение, че не си направил никакъв дебат в парламента – кой какви идеи има и какви не. Останалото са просто празни приказки”, смята Каракачанов.

Позицията и на останалите партии

„БСП ще влезе в парламента и няма да подкрепи промени в Конституцията в рамките на това Народно събрание. БСП е за машинно гласуване, оставка на това правителство и предсрочни избори”, заяви Кирил Добрев, член на БСП.

А в понеделник от ДПС също отказаха да дадат каквато и да е било подкрепа.

„ДПС е системен играч. Надявам се, че позициите и действията им ще бъдат този път в синхрон. А не е някакъв пореден пазарлък”, заяви Кирил Добрев.