Родители се съмняват в преценката на лекари. До това се стигна след като родителите на 4-годишно дете смятат, че малкият пациент е носител на коронавирус, а същевременно се лекува по обща симптоматика.

Детенцето е настанено във великотърновска болница. Светлина по случая хвърли бащата на детето, Георги Величков, в социалните мрежи.

Г-н Величков казва, че детето му е с двустранна пневмония с тенденция за влошаване на състоянието.

„В момента е на системи, вливат се 2 антибиотика, има течност в белия дроб”, обяснява майката Мариета Томова.

„Казано ми е, че тази течност в момента не се повлиява от антибиотиците. Имам притеснения, че това дете не се води, че е с коронавирус и се лекува за пневмония. Чудя се дали има друго лечение за коронавирус, което ние не прилагаме”, допълни майката.

Проба за коронавирус е взета, но резултатите от теста все още не са излезли. Същевременно, по думите на майката, отделението, в което детенцето ѝ е настанено, се е опразнило рязко.

От болницата уточняват, че детето е консултирано от лекар по инфекциозни болести и е взета проба за COVID-19. Назначено е антибиотично лечение и показателите на малкия пациент се проследяват в крачка.

„Разбираеми са тревогите на майката. Ситуацията е овладяна, няма нищо тревожно засега в състоянието и лечението на детето”, заяви д-р Стефан Филчев, който е директор на областната болница във Велико Търново.

По думите на д-р Филчев, освен за коронавирус, на детето са взети и проби за грип от тип А и Б, които проби обаче са отрицателни.

Той обясни още, че отделението се е празнило така ненадейно само заради грешно разнесения слух, че има коронавирус.

Родителите на останалите шест деца са настояли за предварително изписване и са взели децата си за домашно лечение.

Децата обаче са взети, без да бъдат напълно излекувани. Това, естествено, крие рискове.

Според директора д-р Филчев, ако е имало и най-малки съмнения за това, че детето е носител на опасния вирус COVID-19, то мерки задължително са щели да бъдат взети.