В сутрешен блок от тази сутрин, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира една изключително актуална тема – а именно, от какво се нуждае един български медик от първа линия в борбата срещу нашумелия коронавирус.

Ето какви бяха думите му пред медии и зрители:

„Българският лекарски съюз има две кампании. Едната набира средства за хранителни продукти за семействата, които са под карантина, както и за лекари, сестри и санитари, които не могат да напуснат болниците, защото се грижат за болни от COVID-19.

Другата кампания, която стартирахме вчера, е тази, с която искаме да подпомогнем всички колеги в страната с лични предпазни средства.

Знаем, че държавата прави всичко по силите си, но в такива моменти е важно да участваме всички“

По темата за „Героите в бяло“, както и за новото лице на кампанията, Димитър Бербатов, д-р Маджаров също даде коментар.

По думите му се разбра, че името на родната футболна звезда вдъхновява множество българи и ще бъде полезно за спойката между лекари, обслужващ персонал в болничните заведения и пациентите.

„Мисля, че всяко лечебно заведение трябва да допринесе за борбата с коронавируса. Да се надяваме, че няма да има необходимост от включването на 100% от капацитета на болниците у нас.

Но всички ние трябва да дадем своя принос, докато в същото време се грижим и за другите пациенти“, заяви председателят на БЛС.

Средствата за дезинфектанти, ръкавици и всички други необходими за медиците консумативи, ще бъдат събрани от благотворителност.

Ситуацията с бонусите

Относно обещанието на държавата за допълнения към месечните заплати, д-р Маджаров коментира по следния начин:

„Допълнителното възнаграждение от 1000 лв. на месец, обещано от държавата, ще бъде само за екипите, които се намират в болницата и са в директен контакт с болните там“, поясни д-р Маджаров пред камерите.

Имаше голям обем спекулации, отнасящи се за тези 1000 лв. допълнения. Сякаш всички страни в спора ги дърпаха за себе си и рязко се забрави за какво изобщо се получават.

След сутрешния коментар на д-р Иван Маджаров, яснотата по въпроса най-сетне е пълна.