Новините преди близо три-четири месеца

„Този петък стартира ремонтът на цели пет виадукта по автомагистрала "Тракия".Ще бъде ремонтирано платнотo - в посока София, което изпитва трудности при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти километър. В този участък, движението ще е двупосочно към Бургас.

За улеснение на трафика в края на работната седмица от 14,00 часа ще има две ленти за Бургас и една за София. В неделя, когато пътуващите се връщат към столицата, ще има две ленти за София.“

Новините днес

От днес сутринта (01.07) постепенно ще се пуска движението по вече ремонтираните пет виадукта на АМ „Тракия“. С възстановяването на трафика в платното за София ще завършат и планираните строителни работи по автомагистралата.

Плановете са спазени до последната минута, защото бе предвидено всичко да приключи току преди началото на летните месеци. Целта беше всички пътуващи да могат да карат безопасно по обновените мостови съоръжения, както и безпроблемно да стигат бързо до домовете си след лятната почивка, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Ремонтът на платното, което е в посока София на виадуктите при 13-и, 15-и, 17-и, 18-и и 20-и км на автомагистрала „Тракия“ започнаха точно с началото на епидемичната обстановка в страната (на 13 март). Според ръководителните органи строителите от „Автомагистрали“ ЕАД са работили усърдно и концентрирано, за да успеят да завършат работата си в определения предвиден срок.

По време на извънредното положение планираните дейности продължиха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в борбата срещу разпространението на COVID-19. Горното строене на виадуктите е с ремонтирани пътни плочи, греди, хидроизолация, нови фуги и тротоарни блокове, асфалтова настилка, маркировка, предпазни парапети и мантинели.

Естествено, има и важни довършителни дейности

Ремонтът на „долното“ строене (колоните на виадуктите) на съоръженията продължава. Тези интервенции няма да затруднява по никакъв начин пътуването по автомагистралата.

В обновяването на съоръженията са използвани близо 4 800 куб. м бетон, 600 тона армировъчна стомана, 25 000 кв. м хидроизолация, над 26 000 тона асфалт, както и над 18,4 км пътни и мостови ограничителни системи от най-висок клас. „Долните“ ремонти ще започнат в края на работната седмица.

Нови правила, по които ще ходим на море тази година

Пътуването до морето ще се случва по изцяло нови правила. За да има шанс икономиката да бъде спасена, това лято тировете няма да бъдат спирани в петък и неделя в часовете с най- натоварен трафик.

За да се спазват стриктно правилата, камери и катаджии ще следят зорко за нарушения на всеки километър по пътищата към известните курорти. А ако сме тръгнали към Гърция, от 1 юли минаването през границата ще става само ако 2 дни по-рано сме си попълнили необходимата декларация.