Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде по-късно вчера четири заповеди във връзка с това, че се удължи извънредната епидемична обстановка в България до средата на месец юли. В общи линии, всичко е новото старо положение.

Положението с границите на страната

Заповедта за влизането и излизането в и от територията на България посочва, че забраната за влизане в България не се отнася и за лица, пътуващи с цел обучение, както и за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г. Богопомазани са и онези, които ще провеждат практически обучения и изпити по практика и за подготовката на учебната 2020/2021 г.

Вторите ще влизат безпроблемно само тогава, когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние.

В заповедта за задължителната изолация или болнично лечение е посочено, че лица, които са с потвърдени случаи на COVID-19, се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар. Освен, че състоянието на пациента трябва да позволява подобна процедура, неговият престой трябва да е документиран минимум в първите 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания.

Друг вариант са два отрицателни резултата от изследване чрез PCR-тест, който да докаже липса на СOVID-19 в два последователни дни.

Още по темата

Лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни резултата от проби, взети в два последователни дни чрез PCR-теста.

В последната заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България са засегнати и всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения, в които се обслужват или имат достъп гражданите.

Друга част от обществените места са: железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.

В заповедта, която се въвежда поредната порция от временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат само по 3000 души в един сектор, които трябва да са седнали през една седалка, стоящи през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.