В изявление на вътрешното министерство на Австрия, цитирано от Българското национално радио, се казва, че преговорите за приемането на България и Румъния в Шенген все още не са приключили.

Българското национално радио цитира и „Франс прес“ като източник, според който Виена не потвърждава за постигнато политическо споразумение. Според източниците в момента не се водят преговори за отваряне на сухопътните шенгенски граници на двете държави.

В съобщение до медиите се казва, че Австрия отново настоява да бъдат засилени проверките на външните граници на Европейския съюз и двете държави да приемат на своя територия бежанци от търсещи убежище.

Ситуацията наложи изявление на премиера акд. Николай Денков

В изявление министър-председателят каза, че преговорите за присъединяване на страната ни към Шенген продължават. Въпреки това от правителството се ангажират да дадат разяснение за ситуацията, тъй като кабинета на Румъния е обявило, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за премахване на граничните проверки по пристанищата и летищата от март 2024 година.

Външният министър Мария Габриел също коментира, че работата по приемането на двете държави в свободното за пътуване пространство продължава. Тя се надява преговорите да приключат до края на годината.

Румънското правителство избърза със съобщението

Румънското министерство на вътрешните работи направи изявление в сряда вечер, в което посочва, че е постигната договореност с Австрия за сваляне на ветото си върху влизането на България и Румъния в Шенген.

В изявлението се съобщава, че съгласно споразумението двете държави ще могат да отворят граничните си пунктове на своите морски и въздушни граници от март 2024 година.

Румънският министър председател Марсел Чолаку изрази радостта си, че гражданите на държавата ще могат да се възползват от свободното преминаване на въздушните и морски граници много скоро.

Той заяви, че очаква Букурещ и Виена да финализират и преговорите за премахване и на сухопътните граници през следващата година. От министерството на вътрешните работи на Румъния казаха, че принципното решение е било взето още на 23 декември и в последствие е било обсъдено на равнище ЕС.

В съобщение в медиите от външното министерство на северната ни съседка благодариха на Европейската комисия и испанското председателство на Съвета на ЕС и на министерствата на вътрешните работи на Виена и София за проведените консултативни дискусии.

Въпреки изявлението на румънския министър, от австрийското министерство на вътрешните работи подчертаха в четвъртък, че в момента не се водят преговори за присъединяване на Шенген със сухопътни граници и не поставят краен срок кога това ще се случи.