Ученици и полицаи от ОДМВР-Кърджали участваха в съвместна акция по безопасно движение.

Инициативата се изпълнява по проект „Информиран и активен“ на Министерството на младежта и спорта и с подкрепата на ДА „Безопасност на движението по пътищата“.

Децата участваха активно заедно с полицаите

Близо 25 ученици от ЕГ „Христо Ботев“ се включиха в превантивна кампания по безопасност на движението като младежки пешеходни патрули.

Акцията се проведе днес в Кърджали, на пешеходни пътеки на три рискови кръстовища в областния град – до ЕГ „Христо Ботев“, до СУ „Йордан Йовков“ и до СУ „Отец Паисий“.

В събитията до децата бяха служителите на Пътна и Териториална полиция от ОДМВР – Кърджали по проект „Информиран и активен“ на Министерството на младежта и спорта и с подкрепата на ДА „Безопасност на движението по пътищата“.

Всички доброволци бяха със специални светлоотразителни жилетки и така всички минувачи по улиците се информираха за целта на събитието и също им беше обърнато внимание, че трябва да пазят себе си и околните.

Засилени проверки и един задържан за дребно хулиганство

В акцията се включиха и заместник-председателят на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, областният управител на Кърджали Никола Чанев, директорът на ОДМВР – Кърджали старши комисар Атанас Илков, координаторът на проекта за Кърджали Веселина Юрукова.

В хода на извършваните проверки на водачи младежките пешеходни патрули раздаваха брошури за безопасно движение и стикери за коли „Пусни мигача“.

Проверени бяха 27 водачи на моторни превозни средства. Констатирани бяха 10 нарушения на ЗДвП и за тях – съставени 6 акта и 4 фиша.

Като най-често нарушение се оказа непоставен обезопасителен колан, както от страна на водача, така и на пътниците. В рамките на акцията има и един задържан, който ще бъде съден за дребно хулиганство.