Заради резкия ръст на заразените в България с коронавирус хора  през последната седмица, държавните власти предприеман въвеждането на нови, значително по-строги мерки. Те ще са част от борбата с COVID-19 вируса.

На извънреден брифинг бяха обявени именно тези мерки. В официалното изявление взеха участие министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб.

Преди този брифинг бе свикана и извънредна среща с премиера на страната ни Бойко Борисов, който е одобрил препоръките на водещите институции. След това мерките бяха обявени и на широката общественост.

Какво ще включват новите мерки

Маските отново стават задължителни. Това ще е така във всички закрити пространства, където редовно има голямо струпване на хора.

В това число влизат: магазини, търговски центрове и нощни заведения. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при заемане на максимум 50% от капацитета на съответната зала или друго място на провеждане.

Посетителите ще трябва задължително да носят маски, каза здравният министър. В търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и задължителната 1.5 метра дистанция.

При провеждане на футболни срещи на сектор ще трябва да се допускат само до 1 000 души. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета, стана ясно още по време на пресконференцията, проведена по-рано днес.

„Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали да продължим извънредната епидемиологична обстановка в страната.“ – каза Ананаиев.

„Важно е, когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова голямо при хората с нужда от интензивни грижи", заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Какво се случва в останалите страни

„Случващото се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население. На второ място на Балканите е Албания – 12.9, следвана от Босна – 11.9 и Турция – 10.7. Петото и шестото място заемат България (8.3) и Сърбия - 7.09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, предаде официалната статистика още Кунчев.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам във второто на базата на хората, които приеха, че всичко е приключило.

Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците е да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването.

Дотук ние говорихме за трите „Д”-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, в нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях". – добави д-р Ангел Кунчев.