Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина след тежко боледуване на 78-годишна възраст. За кончината на патриархът съобщи вчера късно вечерта Светия синод, като публикува изявление на сайта.

Патриарх Неофит е глава на църквата от 2013 г, а през ноември 2023 г, бе настанен за лечение във Военна медицинска академия (ВМА) заради тежко белодробно заболяване. Оттогава Светия синод призоваваше всички да се молят за него и бяха отслужени десетки молитви за здравето му. В последните две седмици периодично се съобщаваше за състоянието му, докато лекарите се бореха за него.

През годините патриарх Неофит показа, че изключително достоен човек и служител на църквата.  Той е роден в София през 1945 г. с името Симеон Николов Димитров. Завършва Софийската духовна семинария, а след това и Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след връщането с и в България започва да ръководи студентския хор в Духовната академия.

През 1975 г. е подстриган за монах в Троянския манастир, а през 1994 г. става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, След разделянето на епархията на Русенска и Доростолска през 2001г., той става Русенски митрополит.

През 2015 г, когато Неофит навършва 70 години  получава орденът „Стара планина“, връчен му от тогавашния президент Росен Плевнелиев заради приноса на църковния служител към нашата държава. През 2019 година патриарх Неофит осъществи среща с папа Франциск при посещението му в България.

Това е единствената среща на папата с българската църква, тъй като Светият синод обяви, че няма да има общи богослужения с папа Франциск. Това е малка част от делото и живота на патриарха, а която се открои и запомни от хората. 

Какво следва след смъртта на патриарх Неофит и кой ще го наследи

Устава на църквата, гласи че след смъртта на патриарха, Светият Синод ще се ръководи временно  от старшия по митрополитско служение член състава му. В случаят това би трябвало да е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 година – Йосиф. Но тъй като той е извън страната, докато Неофит бе в болница, заседанията на Светия синод се водеха от Великотърновския митрополит Григорий, който ще поеме задълженията.

Новият патриарх трябва да бъде избран от Патриаршески избирателен църковен събор. Условията, на които трябва да отговаря са - да е епархийски митрополит, да е на поне 50 г. и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.  

БПЦ има 15 митрополии, трима от които са по-млади от 50 години, а двама са вакантни, което на практика прави изборът за патриарх между деветимата останали митрополити. Националният траур за смъртта на патриарх Неофит ще е в деня на поклонението, което се очаква да се обяви от Светия синод.