Вчерашният ден премина под знака на политически разпри. Остър конфликт между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов се зароди, след като първият официално обяви, че снема доверието си от правителството, което според него „не работи в интерес на гражданите“.

Отговор от премиера Борисов не закъсня, като той посочи, че не знае защо „президентът си изпусна нервите“ и добави, че той самият е свел доверието си в Радев още от декември.

Какво предизвика конфликта и какви са последиците

Първата стъпка беше предприета от президента Румен Радев, който свика официална пресконференция и на нея обяви, че сваля доверието си от настоящето правителство на Бойко Борисов.

„Официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданската свобода. Това правителство и управление води до разпад на държавността. На всичко това трябва да се сложи край“, бяха думите на Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов отговори в същия ден, определяйки действията на Румен Радев като „пряка намеса в независимостта на властите“.

„Как ще свали нещо, което няма“, попита задочно премиерът. „Това е пряка намеса в независимостта на властите. Точно обратното на това, което винаги е говорил. Откъде накъде ще се коментира така едно управление на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин“, добави Борисов.

Той продължи с критиките си към президента и обясни реакцията му със „смяната на настроенията, породени от проблемите, които си има с прокуратурата“.

Борисов заяви, че той също е свалил доверието си към Радев, но още през декември. „Декември месец казах, че той повече за мен не е президент като обединител на нацията. Аз декември съм свалил доверието си от него“, бяха думите на премиера по адрес на Румен Радев.

С този конфликт комуникацията между Президентството и Министерски съвет се прекъсва почти изцяло, което означава открит междуинституционален конфликт.

Партиите също се намесиха, ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения

Естествено, изказванията на Радев и Борисов не бяха подминати и от партиите. От ГЕРБ последва почти мигновена реакция, като Георги Марков, бивш конституционен съдия, обяви, че Румен Радев разделя нацията.

Прочитайки декларация от името на ПГ на ГЕРБ, Марков заяви, че само и единствено българският парламент и българските избиратели имат право да свалят доверието си от правителството.

„Защо той не каза по кой член от българската конституция снема доверието? Дали е неволен пропуск? Не! Няма такъв член“, добави Георги Марков.

БСП отвърна на ГЕРБ заявявайки, че управляващата партия е подразнена само и единствено от факта, че президентът Румен Радев казва истината.

„ГЕРБ ги дразни не, че президентът свали доверието от правителството, а че казва истината“, бяха думите на депутата от БСП Крум Зарков.