Макар и 2019 година да си отиде и шведската екоактивистка Грета Тунберг да не успя да спечели Нобелова награда за мир, както много хора предполагаха, изглежда че през новата 2020 година тя отново ще има възможност да го постигне.

Йенс Холм и Хакан Свенелинг, депутати от „Лявата партия“ на Швеция, са номинирали Грета Тунберг и климатичното ѝ движение „Петъци за бъдещето” за Нобелова награда за мир 2020.

Повишаване на вниманието върху климатичните промени

Страхотната работа на Тунберг и нейното движение при повишаването на вниманието върху въпроса с климатичните промени на най-високо политическо ниво – това посочиха двамата политици като основен аргумент за своята номинация.

Те добавиха, че без тях въпросът е щял да продължи да бъде неглижиран и също така се обосноваха, заявявайки, че климатичните промени са въпрос, свързан с мира, тъй като те могат да разпалят конфликти и да създадат „климатични бежанци“.

„Грета Тунберг и Петъци за бъдещето изградиха глобални движение с минимални ресурси“, заяви Йенс Холм, който е и говорител по въпросите с климатичните промени на „Лявата партия“.

Това, според него, ги различава от предишните носители на Нобелова награда за мир свързани с екологични каузи, като например бившия американски вицепрезидент Ал Гор и Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC).

Как се стигна до втора поредна номинация

Тунберг беше номинирана и за миналогодишната награда от трима норвежки депутати. Преди да бъде обявен победителят, младата екоактивистка беше смятана за един от фаворитите, но в крайна сметка наградата отиде за министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед Али.

Очевидно, обаче, привържениците на Грета Тунберг не са се отказали в опитите си да я номинират за Нобелова награда за мир и тази година тя отново ще се бори за приза.

Както всичко покрай младата шведка, така и поредната ѝ номинация предизвика поляризиращи мнения – едни смятат, че това е заслужена номинация, имайки предвид „жертвите, които тя прави“, докато други смятат, че номинирането ѝ за втора поредна година е силно пресилено.