Министърът на туризма Николина Ангелкова присъства на заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец.

По време на изказването си тя каза, че изминаващата година е била изключително предизвикателна за бранша, но наред с това отчетените резултати са повече от добри.

Специално място сред обсъжданите теми беше и фалитът на „Томас Кук“ и в тази връзка е коментирано как може да се повиши размерът и лимитите на задължителните застраховки, които трябва да сключват туроператорите.

При фалит парите не стигат за всички

В момента е важна застраховката „Отговорност на туроператора“. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас, 1154 са с минимална застраховка от 25 хил. лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв., съобщи министърът.

Това може да се окаже проблем при евентуален фалит, тъй като сумите могат да не стигнат за обезщетение на всички пострадали.

Вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е дебат и в Германия.

От януари до септември тази година чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%.

По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът е 0,3%.

Отчитаме успехи през лятото и се готвим за силна зима

Статистиката за летните резервации също показва повишение, спрямо данните от 2018 година.

На свиканата среща присъстваха представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели.

Целта на срещата беше да се обсъдят мерките, които могат да се предприемат след фалита на британския туроператор „Томас Кук“.

Министърът припомни негативната кампания в началото на годината, която предвещаваше срив на летния сезон, но отчетените резултати говорят за стабилните темпове, с които се развива родният туризъм.

В тази връзка са предприети всички нужни мерки, за да се повиши интересът към организирания туризъм, след като бяха отчетени негативни тенденции през предходния сезон.

Специално за развитието на този сегмент от туристическия сектор са отделени над 15 милиона лева, за което Николина Ангелкова специално благодари на премиера и финансовия министър.

Фокусните страни от които ще опитаме да привлечем организирани туристи са Германия, Великобритания, Русия и страните от Вишеградската четворка.

Процедурата предвижда финансова подкрепа при доказан положителен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в ЕСТИ, тоест са платили всички данъци, категорична бе министър Ангелкова.

Тя обясни, че механизмът пилотно ще се прилага за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже добри резултати, ще бъде включена в 5-годишен период с допълнителен ресурс.