Преди се чудиха как да ни запазят по домовете. Обявяваха се големи и непосилни за всеки суми пари, за да се носи страх във въздуха.

Сега се намалят, за да може все пак да се плащат от гражданите. Органите на реда сякаш се притесняваха да сложат глоба от цели 5 000 лв. на някой случаен човек.

Цифрата си е страшна, особено ако трябва да я платиш в период на масова безработица и безпаричие.

Глобата ще зависи от нарушението

Да, правилно прочетохте. Държавата предлага нови мерки поради задаващата се икономическа криза.

След като се приеха различните схеми 60 на 40 за възнаграждения и осигуровки, сега се предлагат и драстично намаление на глобите за нарушаване на мерките в извънредно положение.

Санкцията, която се налага при нарушаване на карантина остава както досега 5 000 лв. Глобите, които се налагат за други нарушения – разходка в парка, тренировки на открито, както и други ненужни излизания, ще се „таксуват“ по-малко. Размерът на глобата ще варира от 300 до 1000 лв.

„Редуцирането на глобите ще се отнася извън нарушението за мярката на карантина, защото тя наистина е сериозна мярка.

Една разходка в парка например, ще струва на този, който бъде хванат 300 лв.“, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Международен валутен фонд

„Рано е за подобен дебат“, категорично заяви своето мнение министърът на финансите Владислав Горанов относно възможността за взимане на заем от Международния валутен фонд. Този сценарий за набавяне на средства не бе приет.

Сега основно пари за подпомагане на икономиката ни ще се набавят през международни финансови институции и външния ни дълг.

Да увеличи максималния обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на глобалната средносрочна програма за имитиране на дълг от 2015 г. на международните пазари от 8 милиарда евро на 10 милиарда евро“, каза още в своите думи Менда Стоянова.

Това решение предизвика истински възторг сред опозицията. Тя оцени постъпката на управляващите.

„Аз Ви хваля, г-н Горанов. Това е правилна постъпка. Това уточнение беше важно. Изглежда малко по-добре сега това, което чувам. Разбрахме, че не става дума на този етап за повече от 10 милиарда дълг“, заяви Румен Гечев от БСП.