От БСП реагираха остро на първите направени промени в кабинета „Борисов 3“и ги определиха като оцеляване на всяка цена. Хората от управляващите партии, обаче, твърдят, че всеки министър носи оставката със себе си и направените промени ще оздравят правителството, както и ще дадат искания резултат на улицата.

Рокадите в кабинета дадоха нов тласък на управляващите.

„От ден първи на всеки министър оставката е в неговия джоб. В предстоящите месеци е много важно да се създадат социални и икономически предпоставки, които престоят като последици от пандемията”, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Предстои коалиционните партньори да седнат на масата, за да начертаят точен план за конкретни действия в създалата се кризисна ситуация.

„Много се надявам на онези разумни хора, които са на улицата и искат промяна на живота на начина, по който живеят. Много се надявам програмата, която ще напишем да намали напрежението в обществото”, каза Александър Сиди, част от „Обединени патриоти”.

Реакцията на Кирил Ананиев

Екс-министърът на здравеопазването и предложен за финансов министър Кирил Ананиев обяви, че предстоят нови социално-икономически мерки, които трябва да бъдат работени.

„Предстоят нови социално-икономически мерки, които в понеделник ще бъдат обсъдени на коалиционен съвет. Това обяви предложеният за финансов министър Кирил Ананиев. Още днес той трябва да заеме мястото на Владислав Горанов.

"Прибирам се у дома!"

"В понеделник ще ги представим на коалиционните партньори. Ще предвидим мерки, които са свързани със средства, които ще стигнат до хората и бизнеса", обясни Ананиев.

С усмивка досегашният здравен министър и евентуално бъдещият финансов такъв коментира новата позиция, която заема по следния начин:

„Връщам се в къщата, от която започна моят трудов стаж с голямо удоволствие. На 1 септември 1980 г. постъпих като току-що завършил студент. През годините натрупах доста опит и ще мога да помогна на колегите.”

„Не мога да кажа, че ми е олекнало, защото има много неща, които трябва да довършим в Министерство на здравеопазването. Убеден съм, че професор Ангелов и екипът ще завършат няколко много важни проекти, най-вече свързани с електронното здравеопазване”, поясни Кирил Ананиев. И допълни, че има много задачи и в Министерството на финансите.

„Предстои сериозно приключване на бюджета в условията на коронавирус. Няма да е лесно. Приходите са доста по-малко от предвидените. Имаме работа по проектобюджета за 2021 г. Там също приходите няма да бъдат в този размер, в който бяха разработени първоначални. И на мен ми е мъчно, че напускам. Създадохме добра обстановка за работа. Важно е колективът да е спокоен”, поясни още той.