Мнението на Валери Симеонов

"Не сме се вкопчили за управлението като маймуни за палма". Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Това мнение бе изказано само еди ден след като управляващата коалиция обяви официално, че ще изкара мандата си докрай.

Също така, бе обявено, че рокади в кабинета ще има, но след вота на недоверие, внесен от Българската социалистическа партия (БСП).

„Винаги колективният разум е по-добър от индивидуалния. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза. Не трябва Борисов сам да взима решения. Няколко пъти съм правил забележка, че в края на краищата България не е царство и решенията трябва да се вземат спрямо коалиционните споразумения”, категоричен бе със своето мнение лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

От неговото мнение стана ясно още, че на Коалиционния съвет, проведен вчера Патриотите са поставили сериозно въпроса защо е трябвало да научат от медиите, че премиерът е поискал оставките на трима от най-важните си министри. Според тях това е трябвало да им бъде съобщено лично от министър-председателя Бойко Борисов.

Кога ще бъде взето официално решение по случая

„Явно това решение е взето предната вечер, и то доста прибързано. Образно казано, ние върнахме часовника назад”, коментира Симеонов. Лидерът на НФСБ допълни още, че според него оставките не са отпаднали още.

Отложихме решението да се вземе в сряда. Ще седнем спокойно и ще обсъдим, може да има и други оставки”, коментира лидерът на НФСБ.

„За съжаление, в протеста има елементи, които са командвани от "Дубай". Божков лъже и преекспонира, но поне 1 000 човека не му е никакъв проблем да управлява. Не сме се вкопчили като маймуни в палмата за управлението, но си има законен ред за формиране на парламент”.

„Вчера си дадохме сметка, че в няколко случаи работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв в енергетиката. Това са суми, които държавата плаща, за да може някоя енергийна мощност да поддържа своята готовност за включване при авариен случай. Има упреци, че ТЕЦ-Варна на Доган получава пари от студения резерв.

През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за "ТЕЦ-Марица Изток". Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината. Явно оттам са тръгнали съмненията", коментира лидерът на НФСБ.

„Студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ Варна", заяви още Симеонов.