Това е една история за истинското лице на българската съдебна система, за „възможностите“ за бизнес в България, както и за това как нещо, което е градено в продължение на десетилетия с труд, жертви, време и упоритост, може да бъде отнето за няколко месеца.

Бизнесменът Илия Златанов – собственик на най-голямата българска фирма за асансьори „Изамет“ – разказва пред Антикорупционния фонд за своя сблъсък с българската съдебна система.

Този разказ включва истории за бившия следовател Петър Петров, познат още като Петьо Еврото, депутата и неофициален олигарх Делян Пеевски, Специализираната прокуратура на Република България и някой друг адвокат.

Всичко това в перфектния микс – как всичко започва с обещания към Златанов-старши да получи бизнеса си обратно от своя син Златанов-младши, и как свършва с опит за кражба на фирмите от групата „Изамет“ чрез изнудване и заплахи.

От 12 април 2020 Илия Златанов живее извън България, в държава, която не желае да посочи, поради очевидни причини.

Как започва всичко

Тази история започва преди 3 години – през 2017 година Илия Златанов влиза в конфликт със своята съпруга и своя син, а поводът е мултимилионният бизнес за асансьори на групата „Изамет“.

Заслужава да отбележим, че към онзи момент годишният деклариран приход на групата от фирми възлиза на 20 милиона лева.

Златанов продължава разказа си с това как подава множество сигнали до всякакви институции в отчаян опит да намери подкрепа за собствения си бизнес.

Никой обаче не му обръща внимание. От НАП отказват да направят ревизия на фирмата през същата година, а аргументът е, че няма ресурс.

През това време Явор Златанов, синът на Илия, не губи времето си. На 25 юни 2019 той, заедно с негов съдружник, нахлуват във фабриката на „Изамет“ в Дупница, а компания им правят полиция и частен съдебен изпълнител.

Представяйки документи, с които доказват, че собствеността на „Изамет“ е прехвърлена на фирмата „К Корекшън“, Явор Златанов и съдружникът му спират дейността на фабриката до второ нареждане.

Илия Златанов губи всичко – какво следва

Този ход тотално отчайва бащата Златанов и в своята безизходица той решава да потърси нестандартни решения.

Негов съсед му казва, че познава „един човек“ – „малко е скъпчия, но може да ти помогне“, цитира по памет думите му Златанов.

Така бившият вече собственик на „Изамет“ се озовава в столичния ресторант „Осемте джуджета“. Оказва се, че там се е установил Петьо Петров – познато ще като Петьо Еврото.

Бивш шеф на специализирания следствен отдел до 2015 година, Петьо Еврото от няколко години се изживява като адвокат.

Струва си да припомним, че през същата 2015 година тогавашният главен прокурор отказа да уволни дисциплинарно Петьо Еврото, а наложи на Висшия съдебен съвет да гласува оставката му.

Илия Златанов е посрещнат от Еврото приятелски и добронамерено: „Истината ще възтържествува, приятелю. Тук са идвали много хора и съм помогнал на всички“. Случайно или не, малко след срещата между двамата, институциите се задействат веднага.

Още на 3 юли 2019 година Златанов подава сигнал за изнудване – на следващия ден е викнат за разпит.

Близо 2 седмици по-късно, на 19 юли, Специализираната прокуратура обявява, че са повдигнати цели 6 обвинения – от изнудване и пране на пари до неизгодни сделки и присвояване на средства.

Прокуратурата иззема от трезорите на съпругата на Илия Златанов и неговите деца крупни суми – 565 000 евро и 35 килограма злато на стойност 4 милиона евро.

Ден преди да бъдат иззети тези суми, Илия Златанов е заведен при „препоръчани“ адвокати, където подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева в полза на Любена Петрова. Падежът на тази заповед е 30 ноември същата година.

Любена Петрова е законна съпруга на Петьо Петров – Еврото. Тя е и същият човек, който през 2016 година организира протестите против Лозан Панов и в подкрепа на Сотир Цацаров, макар и тогава все още да не беше сключила брак с настоящия си съпруг.

Златанов разкрива, че пред офиса на Петьо Еврото винаги има джип с охранители и патрулка с полицаи. Фирмата не е случайна – „Делта гард“ – но повече за нея след малко.

От обещания до изнудване

Илия Златанов подписва споразумение с Петьо Петров, според което бизнесменът ще получи всичките си пари в Швейцария, а половината от тях ще останат за Еврото като компенсация за „услугата“. Има една малка подробност – Еврото не подписва въпросното споразумение.

Малко след това на Златанов е представена адвокат Десислава Коцева – тя щяла да се грижи за интересите му от този момент нататък.

Адвокат Коцева е известна с това, че организира част от срещите между Румяна Ченалова и Владимира Янева, след които избухна скандала „Яневагейт“.

През септември 2019 година Златанов-старши е извикан с привидно добри новини – документите за златото са намерени, а той е офертиран за подялба 50 на 50.

Последвалото затишие, обаче, притеснява Илия Златанов. Обяснението на Коцева е, че сега са заети с избора на новия главен прокурор (Иван Гешев), тъй като организирали митинги в негова подкрепа.

Идва обаче и успокоително обещание: „И сега Гешев като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото“.

През декември Златанов е извикан лично от Петьо Еврото. По време на срещата му е обяснено, че всички фирми от групата „Изамет“ трябва да бъдат приписани на Петьо Петров, без обаче да бъде обяснено какво ще се случи с тях.

„Но каза, че Пеевски мисли да развива бизнеса две години и половина и след това, ако ми струва два милиона и половина оценката, той ще ми даде два милиона и осемстотин хиляди“, споделя Златанов.

Оказва се, че Делян Пеевски има съвсем конкретна цел – да участва в масовата подмяна на старите асансьори в страната, за които се очаквало от Европейския съюз да отпуснат близо 4 милиарда евро.

„После Еврото ми каза, че фирмата „К Корекшън“, на която са прехвърлени фиктивни активи, е продадена на негов съдружник – 27-годишният Кристиян Христов“, посочва Златанов.

На 15 януари тази година Илия Златанов е привикан за пореден път в „Осемте Джуджета“. В същия ден той получава охрана, без обаче да е искал такава.

Две момчета от Перник са заети със задачата да го „пазят“, а в същото време през 2 часа докладват на Митко Спасов – Каратиста (основателят на „Делта гард“) за местоположението на Златанов.

По време на въпросната среща в „Дуджетата“ Петьо Еврото съобщава на Златанов, че го вижда за последен път и че ако не му прехвърли всичко, бившият собственик на „Изамет“ отива директно в затвора, а синът му е там и няма да излезе повече.

„На 20 март съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми казва веднага да тръгвам към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души – Петров, жена му, Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя защитава интересите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво трябва да направиш. Иначе ти в затвора, а той ще умре“, споделя болката си Илия Златанов.

Разследващият журналист също е заплашен

Николай Стайков, разследващият журналист от Антикорупционния фонд, също обяви, че му е бил наложен сериозен тормоз по телефона след пускането на разследването. Жилището му също е било подложено на вандализъм.

След като подава оплакване, обаче, и след като разглася случая, обажданията с питания за ковчези и погребални венци са спрели като по команда.

„Тормозът по телефона на погребални теми спря като по команда след централните новини на бТВ, които съобщиха за това. Точно 24 часа след като започна, също като по команда, от различни номера и с различни гласове. Което пък беше два часа след като изпратих един мейл с въпроси и се обадих на един мобилен номер, публично наличен в интернет регистър. По този въпрос – моля за малко търпение“, пише Стайков.

Той разказва как една вечер прозорците и фасадите на къщата, в която живее семейството му, и друга на най-близките им роднини, са били замеряни с яйца.

Посланието, съчетано с питане за бели ковчези и венци на всеки 20-30 минути, е повече от ясно. Причините за този доста некадърен опит за сплашване ще станат ясни съвсем скоро, не непременно по институционалния път“, обясни журналистът.

Втора част – какво се случва със Златанов

Във втора част на разследването на Антикорупционния фонд Илия Златанов продължава разказа си за сблъсъка с българската реалност.

След като е привикан в Правителствена болница Златанов няма друг избор освен да се яви там. Среща се с адвокат Десислава Коцева и нотариус Весела Ивчева.

Двете искат от Златанов да подпише документи, с които на практика се отказва от дяловете си в „Изамет“.

Илия, от своя страна, настоява да получи авансов превод на определена сума, както и екземпляр от документите. Това, което получава е едно голо устно уверение, че ще получи парите си впоследствие.

„Нотариус Ивчева ме попита отново: „Господин Златанов, ще подписвате ли?“ Аз мълча. Двете казват: „Кажете ще подписвате ли, ако няма да подписвате, кажете, че няма да подписвате, да си ходя“. Коцева използва момента и изсъсква: „Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?“, разказва Златанов.

Поставен в тази позиция, той се вижда принуден да подпише, като във видеото дори е показан протоколът.

„Най-интересното беше, че продавам дялове на (споменатия) Кристиян Христов, докато протоколът се подписва от Любена Петрова. Обаче докато аз подписах протокола, гледам и Любена (Петрова) си е тръгнала. Така се случи, че и този протокол не е подписан. Така разбрах, че вече аз съм измамената камила“.

Краят на една трагикомедия

Разказът на Златанов приключва с последната му среща, която е между него, Любена Петрова, Каратиста и адвокат Десислава Коцева на 7 април тази година. Провежда се в офиса на последната.

По време на срещата Илия Златанов е обвинен, че е измамник. Той от своя страна пита защо не е получил половината от златото, както е била първоначалната уговорка.

На това Любена Петрова отговаря (цитирана от Златанов): „трябва да дадем на голямото, на пълното момче (Делян Пеевски), трябва да дадем на момчето с каскета (Иван Гешев), трябва да дадем на (Димитър) Франтишек, и каквото остане, ще го делим после“.

В следващия момент Петрова показва личния си пистолет, който винаги е в нея, казвайки му, че трябва да е благодарен за това, че е жив.

Илия Златанов накрая осъзнава, че проблемите му няма да бъдат решени и на 12 април отлита за Амстердам, а от там в държавата, в която се намира сега.

От 12 април досега Златанов е в изгнание, тъй като се страхува за живота си, ако се върне в България.

 

Дали това е изолиран случай или просто доказателство за това, което всички ние знаем, но не смеем да разровим, а именно масовата корупция и мафиотските структури, които са готови да изтръгнат от един честен човек целият му житейски труд – вие, читателите ще прецените.