Старата кола издава багажа? Скъпа е за поддръжка и искате да я продадете? Обявата стои вече месец и никой не се е обадил? Значи имате нужда от тези 4 ценни съвета за изкарване на най-много пари от стара кола – ето как да спечелите повече.

Когато старото вече няма място в живота ви, е време за рециклиране

Почти половината автомобили в страната са на 20 години, това ги прави не само потенциално опасно, но и доста скъпи за поддръжка. В зависимост от марката и страната на производство и експлоатация, една 20-годишна кола може да се окаже доста голям черна дупка за пари, без реално да ви служи толкова добре.

В такива случаи един човек има два варианта, или да я продаде на някой друг, или да я бракува и да я продаде за скрап. Ако не успявате да направите сделка или просто търсите най-добрата цена – можете да следвате тези 4 съвета за продажба на кола за скрап.

1. Съберете части – акумулатор – странични стъкла, гуми

Преди да се обадите на рапатрака за извличане на колата, е добра идея да свалите всичко, което може да бъде продадено за части. Цената на колата за скрап ще е цялостна и няма да се вземе предвид дали има части, които могат да бъдат разпродадени за втора ръка.

Ако колата има запазени елементи, като странични огледала, активен акумулатор с живот в него, кора за багажник и други подобни, е добра идея да ги свалите. Макар и да изисква занимавка от ваша страна, можете да ги продадете за части и така да изкарате допълнително пари.

2. Източете горивото от горивната помпа

С покачването цените на горивата, всяка капка, която можете да спестите или да извлечете от стар автомобил е ценна. На много от старите модели автомобили произведени в последните години, резервоара на горивната помпа се намира под задната седалка, най-често от дясно.

Нужно е да повдигнете седалката, да развиете капачката и да използвате вакуум, за да извлечете останалото гориво, което е налично там. В зависимост от размера на резервоара, може да си спестите до 2 литра неизползвано гориво, което да вложите в употреба някъде другаде.

Този метод не е приложим през страничният отвор на горивният резервоар, поради редица защити и може да се направи само по гореспоменатият начин.

3. Изберете правилната фирма за скрап

След като вече сте свалили частите и източили горивото, следва да намерите правилната фирма, на която да продадете колата за скрап. Лична наша препоръка са хората от KolaZaSkrap.bg, тъй като те са единствените в страната, които разполагат с цялостно рециклиране и могат да извлекат най-много от всеки закупен автомобил.

За това и могат да си позволят да плащат повече от останалите подобни услуги – освен това предлагат и безплатен превоз от всички точки на София с автовоз или рапатрак.

4. Продайте колата преди да навлязат новите данъци

За много автомобили това вече е факт, специално тези с модел произведен преди 2000та година. Ако вашият автомобил е на прага да премине границата на 5-20 години, ви предстои увеличаване на годишният данък, за някои може да е с цели 20% - спестете си този излишен разход и действайте на време.