Поради масовото разпространение на коронавируса у нас, общинските поликлиники сякаш останаха в сянката на големите държавни и частни болници.

В момента болниците не приемат болни само от коронавирус. Работата продължава и в останалите отделения, на които обаче не се обръща такова внимание.

Едни работят, а други се страхуват

В кое отделение има повече работа не интересува хората от малките общински поликлиники.

Основният страх за хората там е, че липсата на работа може да влоши значително финансовото състояние на по-малките болнични заведения.

Един пример за поликлиника, чийто пациентопоток е намалял, е Студентската поликлиника в кв. Студентски град.

Столичното лечебно заведение, което обикновено се пръска по шевовете, днес стои празно.

Причините биха могли да са две. Главната е изнасянето на всички студенти по родните градове заради карантината.

Друг повод също може да има отражение – препоръката на Оперативния щаб да се чуваме с личните си лекари по телефона.

Експертни мнения от първо лице

„В последните 10 дни пациентите избягват да посещават здравното заведение. От въвеждането на извънредното положение посещаемостта намаля с 95%.

При нас основният приход е от медицински дейности, съответно ние не можем да генерираме никакъв приход“, разясни д-р Вихрен Заяков, директор на лечебното заведение.

Въпреки липсата на каквато и да е възможност Студентска поликлиника да бъде затворена, страхът от сериозно орязване на лекарските заплати за следващия месец, е реален.

Според директора, функционалността на лечебното заведение би могла спадне след някой и друг месец.

От друг ъгъл на същото мнение е и д-р Цолова от V ДКЦ. „В момента сме на най-безопасното място. Няма никой. Всичко се дезинфекцира. Хората се уплашиха от епидемия.“ – заяви директорът на болницата д-р Цолова.

Лошото е, че вече всеки подозира всеки на улицата. Какво остава, когато хората се съберат на закрито пространство за малко по-дълго време. Всеки човек е потенциален преносител и това не се харесва на никого.

Според д-р Цолова може да се окаже, че поликлиниката няма достатъчно специалисти в редиците си.