Вчера кандидатът за премиер Мария Габриел представи проектокабинета предложен от нея пред президента Румен Радев. Държавния глава подписа указ, с който предлага на 49-тото Народно събрание да избере Мария Габриел за министър-председател. Тя е кандидатът предложен от първата по численост парламентарна група.

От коалицията Продължаваме промяната-Демократична България обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях. Поради тази причина лидерите на коалицията призоваха президента да оттегли указа си.

Хронология на събитията от последните дни по повод проектокабинета „Габриел“

Мария Габриел успя да върне изпълнен мандат на президента Радев, след като беше излъчена като кандидат министър-председател от най-голямата парламентарна група. Тя успя да представи и състав на кабинет. Държавния глава връчи на Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Габриел изтъкна пред Радев неоспорими факти, които подкрепиха издаването на указ от страна на президента за съставянето на правителство от нея. Пред президента Радев Мария Габриел заяви, че преди 9 месеца, когато държавата е имала нужда от стабилност, мандатът е бил отстъпен в името на държавния интерес.

Тя посочи още, че няма да направи компромис с това какво е водещо за нея ако заеме поста на министър-председател, а именно – Конституцията на България, върховенство на закона и правото и спазването на най-добрите демократични практики – прозрачност и публичност.

От коалицията ПП-ДБ обявиха, че предложения проектокабинет от Габриел не е съгласуван с тях. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков.  Той каза, че не малка част от номинираните за министри в кабинета на Габриел не са дали съгласието си да участват в него, в това число и лично той. Денков беше категоричен, че не иска да бъде номиниран за този кабинет и добави, че няма дадено съгласие и по текста на споразумението.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев също коментира, че е вписан като министър в проектокабинета Габриел без негово съгласие и обяви това действие за безобразно и нагло.

На пресконференцията на ПП-ДБ номинираните за министри в предложения от Мария габриел кабинет заявиха, че ще откажат да се включат в него. Настоящият министър на правосъдието, който също е предложен за мандат в проектокабинета – Атанас Славов, коментира, че се наблюдава тежко нарушение на Конституцията.

По-късно през вчерашния ден от прессекретариата на президента съобщиха, че след като има получен проучвателен мандат за съставяне на правителство, държания глава издава указ за предложение към Народното събрание да избере за министър-председател кандидатът предложен от ГЕРБ.

Указът издаден от президента по чл. 99 няма отношение към структурата или към състава на Министерския съвет. Тяхното предлагане за гласуване от парламента е отговорност на кандидата за министър-председател.