Йозеф Куделка ще открие своята изложба „Изгнания“ чрез посещение в България. Световноизвестният фотограф е дарил 75 фотографии на френския център „Помпиду“ и те за първи път ще напуснат Франция, за да бъдат изложени в родната Софийска градска художествена галерия.

Всеки, който иска да се докосне до творчеството на Куделка може да го направи до 9-и юни.

Кой е Йозеф Куделка

Роден в Чехословакия през фаталната за страната тогава 1938-ма година (чрез Мюнхенското споразумение Судетската област е отделена от Чехословакия и е дадена на Германия), Куделка израства в периода на социалистическо управление.

Той става известен със заснемането на Пражката пролет през 1968-а година, когато рискува живота си, за да представи борбата на чешкия народ срещу социалистическата власт.

Тогава той напуска страната и споделя, че не изпитва никаква нужда да се връща там или където и да било.

Според Куделка изгнаничеството е шанс и той те задължава да започнеш на чисто и от нулата – но въпреки това изгнанието не ти дава право на завръщане.

За творчеството си

Черно-белите образи на Куделка са изключително характерни и забележими, а самият фотограф споделя: „Тук има едно куче, погледнете го! Човек, който не се храни добре например, ще се идентифицира с него. Мисля, че добрата снимка е тази, която е способна да каже различни неща на различни хора. Така и за всеки отделен човек думата изгнание може да има различно значение. Когато се върнах в Чехословакия, имаше хора, които ми казаха: „Твоето изгнание е и мое изгнание, защото макар и да не съм напуснал страната, аз се превърнах във вътрешен емигрант““.

В днешно време Йозеф Куделка не милее и не желае да има „свой дом“, както повечето от нас го наричаме“, макар че е най-известен със снимките от своята родна Чехословакия. За тях фотографът отбелязва: „Пражката пролет беше значима трагедия, но съм доволен, че бях там във времето, в което тя се случи. Това беше истинско чудо, оставяйки всичко друго на втори план. Този момент ни накара да чувстваме невиждани дотогава неща. Най-интересното е, че снимките ми бяха публикувани на следващата година – и въпреки това се превърнаха в новина!“

Куделка посочва, че цифровият апарат е едно от най-страхотните изобретения на дигиталния свят, макар и да е критичен към останалите му „рожби“. Цифровият апарат, според думите му, му дава свободата да пътува и снима, без да мисли за ленти.