Северна Македония има нов президент, чието име е Гордана Силяновска. Западната ни съседка има първата жена президент в историята си. Гордана Силяновска е кандидат излъчен от ВМРО-ДПМНЕ. При почти 100% обработени бюлетини Силяновска печели 65,14% от гласовете на избирателите.

Главният опонент на Силяновска и досегашен държавен глава на Северна Македония, издигнат от Социалдемократичния съюз Стево Пендаровски получава 29,27% от вота. Според Конституцията на Северна Македония има изискване за 40% избирателна активност на президентските избори. Това изискване беше изпълнено вчера след 18 часа, когато избирателната активност е преминала 40%.

Гордана Силяновска няма да се води от партийни интереси и принципи

Новият държавен глава на Северна Македония обяви, че няма да се води от партийни интереси и принципи. Тя подчерта, че е време да се сложи край на балаканизацията и хомоблаканикус и да се обяви началото на хомоевропикус.

Гордана Силяновска каза, че ще бъде президент на всички граждани. Тя е родена през 1953 година в Охрид и е професор по конституционно право в Правния факултет „Юстиниан Първи“ към университета „Св.св. Кирил и Методий“ в Скопие. Гордана Силяновска още заема длъжност като експерт по избори в ООН и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа.

Тя се кандидатира за президентския пост за втори път. През 2019 година стига до втори тур на президентските избори заедно с Стево Пендаровски, който печели изборите. След като окончателните резултати от изборите потвърдиха победата ѝ, Гордана Силяновска става шестият президент на страната.

Тежко поражение за Социалдемократическия съюз

Досегашният президент Пендаровски призна поражението си. В кратко изявление той поздрави, без да споменава името на новия президент. Според него, концепцията му за европейска Македония не е получила достатъчно подкрепа.

Бившият македонски премиер, който също така е и лидер на СДСМ Димитър Ковачевски също поздрави Силяновска за победата и на свой ред призна тежкото поражение на неговата партия. Той призова за свикване на вътрешнопартийни избори и анализиране на загубата.

Парламентарни избори в Северна Македония

Паралелно с изборите за президент се проведе и вот за нов парламент. Първите, все още неокончателни данни, показват победа за ВМРО-ДПМНЕ. 37,70% процента от вота е за същата партия, от която е и новият президент на страната.

Партиите, които получават другата част от вота са: „Европейски фронт“ - 18,75% коалиция „Заслужава си” - 15,69%, СДСМ - 12,70%, „Левица“ -  6,17%, ЗНАМ - 4,53%. По-късно през деня се очакват окончателните резултати, които ще покажат как ще се разпределят местата в парламента в Северна Македония.