Вчера по време на срещата на европейските лидери в Брюксел, на която основна тема беше помощта за Украйна, протестиращи белгийски фермери протестираха и създадоха размирици в града.

Протестиращите хвърляха камъни по полицията в Брюксел. Някои от тях палиха огньове и направиха барикади срещу органите на реда. Полицията се опита да отблъсне протестиращите с водни струи, но те не отстъпиха и започнаха да палят сено пред сградата на Европейския парламент.

Някои демонстранти хвърлиха яйца по сградата, а други демонтираха историческа скулптура на площад „Люксембург“. Кварталът около площада на европейските институции, който беше затворен за движение, беше блокиран от над 1300 трактора.

Причина за мащабния протест и последвалите размирици са регулациите и разпоредбите около зелените политики. Фермери и земеделци осъждат наложените от Европейския парламент разпоредби и конкретно наложените дати за сеитба на културите и Закона за възстановяване на природата и субсидиите за повторно залесяване.

Вълна от протести на земеделци в цяла Европа

В Германия земеделци се обединиха срещу ограниченията за професионален дизел. Секторът във Франция се обедини срещу приетите регулации за употреба на пестициди. Във Фландрия основна тема в земеделския отрасъл е въпросът за нитратите.

Общият проблем на всички земеделци и фермери в държавите от ЕС е въздействието на „Зелената сделка“ и екологичните ограничения.

В Белгия, синдикатите на фермерския сектор наложиха на премиера Александер Де Кро да повдигне въпроса за Зелената сделка на срещата на лидерите на ЕС, която беше на 1 февруари.

Още след въвеждането на Зелената сделка, в много европейски държави беше наложено на министерствата на земеделието да намерят решение за опростяване на административните процедури за фермерите.

Александер Де Кро коментира по въпроса, че според настоящите правила фермерите са изправени пред административна тежест. Поради тази причина министрите на земеделието на държавите от ЕС трябва да излязат с план за намаляването на тази тежест до 26 февруари.

Ще излязат ли българските земеделци на протести

Светлана Боянова от Българската аграрна камара коментира, че земеделци от цялата страна са готови да излязат на протест. Ако властта не изпълни исканията им, земеделците ще излязат на протест на 6 февруари.

Още през декември месец земеделците са поставили исканията си на управляващите. Въпреки това все още не са взети мерки по изпълнение на тези искания. Светлана Боянова подчерта, че тече сериозна протестна организация. В неделя ще се проведе среща между представители на Българската аграрна камара, премиера Денков и министрите на земеделието и финансите.

От сектора са дали добра аргументация на своите искания и очакват положително развитие на казуса със Зелената сделка.