Според премиера на България Бойко Борисов, страната ни ще получи близо 29 милиарда евро европейски пари в следващите няколко години. Това обяви той официално на живо пред общността.

"България взе над 1 млрд. повече. Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук", каза Бойко Борисов.

„Ние сме от малките страни които ще получат повече. И то, при положение, че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години”, коментира още премиерът.

"Това са с 1 милиард евро повече", поясни той

"Лидерите на Европейския съюз постигнаха тежко извоюван компромис. Снощи, около полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано основно.", каза министър-председателят на България.

За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов. "Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна.

Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, който направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално "да" на премиера на Холандия", коментира премиерът.

Ситуацията на Европейския съюз

А Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 година. Това споразумение беше постигнато на петия ден от важните преговори, които се водиха в Брюксел.

За първи път в историята на съюза е постигната абсолютна договореност относно сериозно обвързване на отпускането на бюджетни средства с върховенството на закона и опазването на околната среда.

Този бюджет ще съдържа и фонд за икономическо възстановяване на страните, засегнато от коронавируса. Той ще е в размер на 750 милиона евро, уточни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съюзът раздава пари на по-бедните държави, за да вдигне дори и най-ниските нива на стария континент. Няма да има каквито и да е било пропуски в обещаното финансиране, заявяват от съюза.