„Най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него.”. Това написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

Той честити сърдечно на децата началото на новата учебна година и им пожела успех и спокойни дни. Според премиера в условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми, но ще се търсят най-верните решения.

„Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия. Въвеждането на обучението от дистанция в електронна среда със сигурност не беше лесно, но най-важното е, че учебната година, изпитите и матурите приключиха успешно.

Учители и ученици, директори и родители – всички участваха в процеса и доказаха, че когато работят заедно, успехът е гарантиран”, пише Бойко Борисов.

„През предстоящата учебна година със сигурност ще има още много предизвикателства, но съм сигурен, че ще се намират най-добрите решения. За нас здравето на децата и на техните близки остават най-важни и ние ще намерим начин децата да бъдат в своята естествена среда – на училище, заедно със своите учители и приятели.

За първи път от половин година насам децата ще посещават училище. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се ситуация не беше лесна.

Сега всички трябва да бъдат внимателни и да спазват препоръките на специалистите. Те са важни и не трябва да се пренебрегват.

Вирусът е още сред нас, случаите в света не намаляват.”, пише премиерът.

Той допълва още, че правителството ще продължава политиката за увеличаване на учителските заплати. А през новата година ръстът ще е с над 15%.

„Така ще изпълним поставените цели в началото на мандата за двойно увеличение на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да полагаме усилия в тази посока.”, заявяви официално премиерът.

Неверните слухове за разпространение на коронавирус

"Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно.", заяви в ефира на главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Относно слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври. Според него нямало причина държавата да затваря училищата.

Ниска ли е заболеваемостта в България

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни.", обясни той.