Очаква се днес да бъде гледана мярката за неотклонение на Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстния път в София. Очакват се и резултатите от автотехническата експертиза.

Тя ще покаже с каква скорост се е движил 39-годишният мъж, когато колата му връхлита друг автомобил с трима души. На място загина 64-годишен французин.

Кръвната проба на Любенов доказа, че той е употребил кокаин и алкохол преди да седне зад волана. През годините често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1 900 лева.

Още по темата

18-годишното момиче, което помете пет автомобила в столицата след употреба на алкохол и наркотици, отново се изправя пред съда. На първа инстанция тийнейджърката беше пусната на свобода срещу парична гаранция.

Тя се извини за случилото се, но според прокуратурата деянието е с висока степен на обществена опасност. Затова от обвинението ще настояват за мярка за неотклонение „задържане под стража”.

След катастрофата дрегерът отчете 1.53 промила алкохол, а тестът за наркотици показа наличие на кокаин в организма на момичето.

В съда вместо на училище

Вместо да прекрачи прага на класната стая, дванайсетокласничката Диана Мандакова се изправи пред съда. И през сълзи заяви, че съжалява.

„Искрено съжалявам за всичко, което стана. Няма да се укривам. Аз отидох да се извиня на хората. Няма да се повтори това нещо, обеца на ухото ми е. Искам да отида на училище, имам матури”, каза тя.

И добави: „Пред мен изскочи автомобил, направи обратен завой. Аз счупих рязко волана на колата и не успях да я овладея”.

В съда, за да подкрепят дъщеря си, дойдоха родителите ѝ. При катастрофата Диана е карала колата на майка си.

„Само казвам, че съжалявам и нищо друго”, посочи Нина Мандакова.

След катастрофата дрегерът отчете 1.53 промила алкохол, а тест за наркотици наличие на кокаин в организма на момичето. „Експертизата е показала наличие на алкохол в кръвта 1.9”, уточни наблюдаващият прокурор Любомира Апостолова.

Според съда има опасност 18-годишната жена да извърши ново престъпление, ако е на свобода. Въпреки това, тя излиза от ареста срещу 2,000 лв парична гаранция.

„Пред по-горната инстанция ще настояваме спрямо обвиняемата да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Тя е най-адекватна в случая.”, смята Апостолова.

„Извършеното от нея деяние е с висока степен на обществена опасност. Наблягам на обстоятелството, че същата е шофирала след употреба на кокаин и алкохол. Тоест - има умисъл”, подчерта наблюдаващият прокурор.