Сменят ръководството на болница "Лозенец" заради редица злоупотреби, които бяха разкрити от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет. Той посочи, че здравното заведение е "източвало Здравната каса и е извършвало незаконни трансплантации".

"В болница "Лозенец" е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани.

В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка", обясни Кацаров.

Здравният министър е поканил директора на среща, но по думите му е получил неприемливи обяснения.

"Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса.

За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната.", заяви Кацаров.

Как ще се действа от тук нататък

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. "Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

"Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни.

Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи.", поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова.

"Всички реципиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си.

Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция.", добави Кацаров.

При извършена трансплантация през април от трупен донор е регистрирано "пререждане". Вместо да бъде трансплантиран първият в списъка, неговото място е заел четвъртият, който е заемал много висок пост в държавна администрация.

"При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На нейна база се посочва първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията.“ – разясни още Кацаров.