Това лято любителите на Пабло Пикасо ще могат да се насладят на творби, вдъхновени от многото музи в живота на легендарния испански художник.

Изложбите могат да бъдат видени в галерия „Gagosian“ на Медисън Авеню в Ню Йорк и ще са изложени до 22 юни.

Експозицията е озаглавена „Жените на Пикасо: от Фернанде до Жаклин“ и е посветена на покойния историк на изкуството Джон Ричардсън.

Членовете на семейството на Пикасо също участват в организацията за експозицията, чийто основен фокус пада върху централната роля и влиянието на многото жени в живота на Пикасо.

Ричардсън, който си отиде от този свят през тази година, е автор на многотомната биография за живота на испанския художник – A Life of Picasso (1991). Последният том ще бъде издаден през тази година.

Изложбата символизира и още нещо – през целия си живот историкът Ричардсън е участвал в организацията на цели шест подобни изложби на Пикасо в галериите „Gagosian“, включително прочутата изложба „Пикасо: Минотаври и матадори“ в Лондон, чийто куратор е именно британецът.

Жените, участвали в живота на Пабло Пикасо и вдъхновили създаването на скулптурите и картините в тази изложба, са бившите му съпруги Олга Хохлова и Жаклин Рок, както и други важни личности като Силвет Давид, Фернанде Оливие, Франсоа Гило, Мари-Тереза Уолтър и Дора Маар.

Последната споменава в разговор с Джон Ричардсън, че за Пикасо новата жена означава промяна във всеки аспект на живота – къщата, поезията, изкуството и дори кучето.

Пабло Пикасо често е подлаган на критика заради връзките с жените в неговия живот и по-точно третирането им като предмети. Тези критики идват най-вече от феминистките среди след зараждането на движението „#metoo“.

От своя страна галериите „Gagosian“ защитиха Пикасо, изтъквайки тезата, че жените в живота му не са просто „неми музи“. Фернанде и Франсоа, например, публикуват мемоари, докато Олга и Мари-Тереза съхраняват големи архиви от снимки и писма в продължение на десетилетия.

Дора Маар дава пространни интервюта на хора, заели се с проучването на живота на Пикасо, а в допълнение документира личния живот и работата със снимки на легендарния художник.