26-та поредна вечер на протести в София и страната. Протестите преминаха без сериозно нарушаване на обществения ред освен блокадите на пътя и затрудняването на трафика.

Традиционно, хората започнаха да се събират около 19 часа на площад „Независимост”. Два часа по-късно, както обикновено, тръгна и шествието.

То мина по улица „Раковска”, пред сградата на Европейската комисия и стигна до палатковите лагери при Софийския университет и „Орлов мост”.

Блокадите на три ключови кръстовища в столицата остават и във вторник. Блокадата пред Ректората сутринта е спокойно.

Продължава, обаче, да е засилено и полицейското присъствие, което от властите обясняват като превантивна мярка. Бусът на майките от „Системата ни убива” също остава геройски на своето мястото.

Заради блокадите в сила остават и промените в маршрутите на общо 17 линии от столичния градски транспорт. Шофьорите на автомобили могат да преминават по бул. „Дондуков”.

Протестни блокади на кръстовища и във Варна

Официално: блокада има вече и във Варна. Недоволните опънаха палатки на кръстовището пред общината в града. Те споделиха, че протестите и шествията не са достатъчни.

Затова блокираха движението, като се заканиха, че ще останат там до оставката на правителството и главния прокурор.

По софийски модел, палатковият лагер остана на мястото си през цялата нощ. Сутринта блокадата затрудни трафика в централната част на града. Протестната понеделник вечер във Варна премина без ескалация на напрежението.

Какви са евентуалните възможни варианти

Възможностите пред правителството коментираха официално политологът Слави Велев и социологът Евелина Славкова.

„Протестите ще продължат, докато не падне правителството, а това няма да се случи скоро. Исканията на протестиращите са да има коренна промяна в системата и едва ли ще бъдат удовлетворени. Разумно е да очакваме появата на нов политически субект.“ заяви политологът Слави Василев.

„Вече виждаме по-рехави протести. Недоволството ще завърши, когато дойдат изборите. Въпросът е дали след това протестиращите ще бъдат удовлетворени от избора.”, каза социологът Евелина Славкова.