След като през месец август тази година стана огромен проблем с джипове по Рила, сега този казус отново е в действие. Ето какво бе станало лятото.

Въпреки огромния наплив от туристи, хората разказаха, че нередности, посегателства и навлизания в езерата не са забелязали. А от Национален парк „Рила” продължават да се опитват да намалят човешкото влияние върху природата край езерата.

Затова ще се правят пътеки с характерния за района ситен гранит, а хората трябва да се движат само по указаните маршрути.

Джипове в защитената част на Рила. Въпреки заповедта от екоминистерството и въпреки полицейското присъствие, днес шофьорите на джиповете отново извършваха превози в планината.

В същото време към Седемте рилски езера тръгнаха рекорден брой туристи, което доведе до големи опашки за лифта. С полицейски патрул и бариера се охраняваше основния път, който традиционно джиповете използват, за да се качват в Рила.

Само 200 метра по-надолу от патрула, обаче джиповете напълно необезпокоявано превозваха пътници - по алтернативен маршрут, без никой да ги санкционира.

„Всичките джипове са горе, предлагат на всички да се качват, всичките са горе, това значи че са се качили. Не ги притеснява забраната. Горе са и си чакат хората за наобратно.”, сподели турист.

Обратно към актуалната ситуация

Джиповете пак са в Рила. Туристи от планината изпратиха снимки, на които се вижда как през уикенда високо в планината, точно до хижа „Рилски езера”, за пореден път джипове возят туристи. Нито полицейските акции, нито намесата на жандармерията и други органи спират шофьорите от нерегламентираните превози.

„В понеделник следобед подателят на сигнала се е свързал с инспектора на парковия участък. Действието се развива в неделя след 17 часа, когато е свършило работното време на нашите служители. Лифтът не е работил и те са се възползвали от момента.

От кадрите, които видях, единият от нарушителите е местен и системно погазва правилата. Другият автомобил е неизвестен, подали сме сигнал за издирване на собственика.”, обясни директорът на НП „Рила” Красимир Андонов.

Кой погазва законите

Той разкри, че установеният нарушител е санкциониран многократно, но дори и солените глоби не го спират. Според него е съвсем възможно в парка има обичайна практика туристи и собственици на джипове да разменят контактите си, за да се осъществява някакъв превоз.

„Активният сезон приключи и туристите са значително по-малко. Все още има хора, които се качват и тези шофьори се възползват от това.

Вече от доста време е създадена организация, заедно с полицията, за да се ограничи достъпът на тези джипове. Те дори не се движат така редовно, но има такива единични случаи като този.”, каза още Андонов.

Седемте Рилски езера традиционно привличат огромен брой туристи. Съветът към всички, които тръгват в планината е да са с добра екипировка, защото преходът до езерата не е кратък и е желателно хората да са добре подготвени.