Реч на президента Румен Радев откри новата сесия на парламента. В думите си към присъстващите той призова депутатите да „последват волята и исканията на българите за незабавна и безусловна оставка на кабинета”.

Държавният глава на Република България призова официално протестиращите пред сградата на Народното събрание да не допускат никакво насилие и да не се поддават на провокации. Според него "не можем да си позволим в този исторически момент справедливите искания на хората да бъдат опорочени.".

„Днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде време за оставки. Ако Народното събрание бе упражнявало по-силен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има пълни с гневни хора улици, пълни с пари шкафчета, олигарси.”, каза още държавният глава.

„Безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя”-

- това бяха думите на президентът Румен Радев, с които той обвини правителството на България.

„Очаквам от българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората – не липсата на нова конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и корупцията.

Желанието на хората да живеят в нормална държава е несъвместимо със сегашното управление.”, категоричен бе държавният ни глава.

Той изрази съгласие с нуждата от диалог за промени в основния закон,и "за необходимите фундаментални условия, без които няма сигурност за личността, собствеността и бизнеса.

Тези дебати, както и бъдещите решения, трябва да се вземат от следващото НС с необходимия кредит на доверие.", каза още Радев.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала преди началото на изказването на президента Румен Радев от трибуната. Народни представители посрещнаха действието на колегите си с викове „оставка”.

Президентът заяви, че не е доволен да присъства в парламента. Той коментира и акта на депутатите от ГЕРБ:

„Това напускане е показателно за липсата на диалог и за причината хората да са днес на улицата”, каза още Радев.

Старт на политическия сезон

Големият въпрос сега е каква ще бъде съдбата на правителството и дали ГЕРБ ще успеят да съберат така необходимите 120 подписа, за да стартират процедурaта за нова Конституция на Републиката.

Именно това е заявката за стабилност, която лично премиерът на България Бойко Борисов сложи на политическата сцена, а управляващите поставиха срок - 2 септември.

Дори и всички депутати на ГЕРБ и Патриотите да се подпишат, гласовете пак не стигат. Тоест трябват още поне 4 подписа.

Ситуацията става още по-сложна и от факта, че вчера от ВМРО обявиха, че няма да подкрепят, ако техните изисквания не бъдат заложени. БСП, ДПС и ВОЛЯ заявиха категорична позиция и казаха "не" на управляващите.