„Добре е, че съм си вкъщи в това време! Ето ме тук с близки – няма по-хубаво от това“.

Навсякъде в социалните мрежи, рекламите, въртящи се по телевизията, се казва колко приятно е да сме сред близки и роднини.

Постоянно ни разкриват „Петте неща, които да правим с близките си вкъщи“.

Да, това е хубаво и стимулът да си останем вкъщи е измислен добре. Но какво правят онези хора в обществото, които по една или друга причина нямат покрив над главите си.

Същите онези, които нямат близки, нямат дом, нямат пари да отседнат където и да е било докато свърши карантината.

Докато пиша този материал и знам, че трябва да е по-скоро новинарски, силно ми се иска да развия тази тема в едно доста по-дълго писание. То да разказва за човешките неволи и принципи.

Скок на молбите от бездомни хора

На първо място обаче, нека се информираме! Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора е получил 26 молби за помощ през последните 10 дни.

Най-доброто средство за борба с коронавирус е хигиената и изолацията. В тези дни още по-видими стават за всички нас онези, които за съжаление ровят в кофите за боклук през деня, а през нощта спят по пейките на градовете.

Почти 30 човека са дали зов за помощ през последните 10 дни. Те желаят подслон в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София.

В момента, двата блока, осигурени за удовлетворяване на такива молби, са под карантина заради извънредното положение.

Общият капацитет на двете сгради е 180 човека. В момента има почти 100 свободни места.

„Благодарение на усилията на Столична община, Центърът и двата филиала работят денонощно и оказват социална услуга на най-нуждаещите се жители на София.

Прилагаме строга карантина, няма напускане на Центъра. На настанените се осигурява всичко – медицинско обслужване, храна, хигиенни услуги и дезинфекция“ – това бяха думи на директора на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София Пепи Джуренов.

В тези времена се намират и добри хора. „Има и много доброволци, които ни помагат. Правим всичко възможно, за да мотивираме бездомните да дойдат в центровете" – заяви Мина Владимирова от Столична община.