Насърчава ли Тръмп насилието в социалните мрежи със своите постове? В Gradski.bg не знаем вие какво мислите, но според „Twitter“ американският президент Доналд Тръмп отприщва насилие по улиците на САЩ чрез своите постове.

„В момента не промотираме съдържанието на президента в платформата „Discover”, заяви „Snapchat“ в отговор. Специалистите от социалната платформа позовават на насочената към младите секция за препоръчано съдържание. Няма да подкрепим гласове, които подбуждат към расово насилие и несправедливост, като им предоставяме безплатна промоция в „Discover“, казаха още от платформата. Всяка минута, в която мълчим в лицето на злото и неправдите, действаме в подкрепа на злините.“

Как се стигна до това

Този ход дойде, след като „Twitter“ зае безпрецедентна позиция, скривайки пост на Тръмп като платформата заяви, че той насърчава насилието.

Решението бе взето през уикенда, по време на който изпълнителният директор на компанията-собственик „Snapchat“ Еван Шпигел изпрати дълъг меморандум на своите служители, в който осъди това, което той смята за расова несправедливост и насилие в САЩ.

„Snapchat“ няма да популяризира акаунти в САЩ, които са свързани с хора, които подбуждат расово насилие към или вън от платформата за съобщения, според собственика. Акаунтът на Доналд Тръмп остава в платформата, но той вече няма да бъде препоръчан за гледане, според „Snapchat“.

„Ще разясним с нашите действия, че няма сива зона, що се отнася до расизма, насилието и несправедливостта - и няма да го насърчаваме, нито тези, които го подкрепят, на нашата платформа“, се казва още в съобщението, спуснато от компанията.

Какво е „Discover“

Функцията „Discover“ в „Snapchat“ е платформа, в която базираната в Калифорния компания прави препоръки към потребителите.

Gradski.bg припомня

Напомняме, че преди няколко дни (28.05.2020 г.) американският президент подписа специална заповед, която се отнасяше главно за социалните мрежи. Това се случи само ден след като от управлението на „Twitter“ поставиха знак за проверка на съдържанието, което пусна Доналд Тръмп.

„Веднага почистете онова, което направихте, веднага!”, бяха гневните думи на Тръмп относно знаците по адрес на неговите онлайн изявления. Случайно или не, акциите на социалната платформа поевтиняха значително след заканите.

„Когато цялото ти гласуване е по пощата, се молиш за измама. Хората крадат от пощата, принтират ги и ги подписват, а след това ги предават и не знаят, че се броят по два пъти. Принуждават ги да гласуват. И знаете ли какво? Взимат много, много бюлетини, събират ги, а после ги изхвърлят и никой няма никаква идея дали са фалшиви или не“, каза категорично Тръмп.

Според законодателството на САЩ, Доналд Тръмп няма право еднолично да закрива американски компании. Той трябва да се съветва с Конгреса или с Федералната комисия по комуникациите.