Във връзка с началото на учебната година на територията на област Хасково, органите на реда започват засилени проверки, които да повишат вниманието на водачите. Само от началото на годината в Хасково са станали 6 катастрофи с деца, като при всичките случаи е имало пострадали.

Представители на МВР, съвместно със служители на общината са извършили проверки на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, както на състоянието на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове.

Всички констатирани недостатъци ще бъдат отстранени, за да се намалят рисковите ситуации за децата. Както всяка година, след първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в района на всички училища, като за целта е изготвен график, по който ще се патрулира. Особено внимание ще се отделя на часовете, в които децата се връщат по домовете си, след приключване на часовете.

Полицаи ще помагат на пешеходните пътеки

Полицаи ще помагат на оживени пешеходни пътеки и при нужда ще регулират движението, за да могат децата да пресичат безопасно. Като част от мерките от традиционната акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще има редица пояснителни посещение в училищата, която ще трае до 31 октомври тази година.

Усилено ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта в района на учебните заведения и даване на предимство на пешеходците. Дните в интервала 23-29 септември са обявени за Седмица на превенцията на детската пътна безопасност.

Родителите трябва не само да кажат правилата, но и сами да ги спазват

От полицията припомнят, че най-важната роля за възпитанието на децата пада на родителите. Те не само трябва да разказват повече на децата за правилата за движение по пътищата, но и сами да дават пример със спазването им.

Ако родителите нямат възможност да вземат децата си от училище се препоръчва заедно да изминат маршрута поне няколко пъти. Наред с това трябва да се направи така, че не само да е най-кратък, но и най-безопасен.

Оптимално решение би било, ако децата имат компания, за да не ходят сами, особено в зимните месеци, когато денят е по-кратък.