Снощи бе 57-та вечер на антиправителствени протести. Те преминаха без ескалация на напрежението. Малко след 19 часа снощи, полицията се оттегли и позволи на протестиращите да затворят булевард "Дондуков".

Действието беше посрещнато със солидно ръкопляскане. Късно снощи, протестиращите отново разположиха палатки на "Орлов мост", а организаторите обявиха, че блокадите ще бъдат възобновени.

След традиционното шествие от площад "Независимост" към "Орлов мост", хората оставиха символично две палатки на "Цариградско шосе". Имаше и контейнери за боклук и пейки.

Положението към момента

Към момента движението е освободено. Колите преминават спокойно а блокада на движението няма.

По време на протеста снощи, полицията отцепи за кратко периметър около Археологическия музей. При претърсването там е открит коктейл "Молотов", който се оказва втори открит боеприпас за два дни.

Службите предполагат, че отново е готвена провокация. По непотвърдена информация, има и задържани след като у тях са намерени боксове и други хладни оръжия.

Очаква се днес полицията да изнесе повече информация за това.

В Пловдив с полицейска намеса в протестите

Причината се е криела в това, че хората са се отклонили от предварително заявения маршрут

Тази вечер протести е имало и в редица други градове на страната. В Пловдив полицейски кордон спря протестното шествие заради уважителни причини.

Отклоняването от предварително заявения в общината маршрут се е превърнало в повод за намеса от страна на полицията. Тълпата се е насочила към сградата на Трето полицейско управление в града.

Повод за това стана появила се информация за арестуван младеж, който викал „оставка“ пред един от хотелите в града, където се предполага, че е била Цвета Караянчева - председателят на Народното събрание.
След като униформените блокирали шествието, окупиран бе и входът на хотела, а част от хората дори нахлулу във фоайето.

По-късно видяха, че Караянчева я няма, протестиращите отново излязоха на улицата и блокираха кръстовището при баня Старинна.

Кой може да си позволи агитки

„Когато идентифицираш хора, които са на протеста с цел размирици, е най-добре да ги изведеш възможно най-бързо. Рано или късно останалата част от хората, които са дошли да протестират мирно, ще се увлече по тях.“ – това бяха думите на криминалния психолог Тодор Тодоров, който коментира ескалацията на протестите в столицата.

Според него нещата ще ескалират тепърва, защото на преден план имаме тотална неадекватност.

"При положение, че имаме голяма група от хора различни по професия, които са обединени от едно нещо, да им противопоставиш голямо количество полиция е преднамерено. Защото ако от самото начало агресивните бъдат изведени няма да се получи напрежение.

А полицаите седяха като жертвени агнета. Това качва напрежението и емоциите. Когато имаш тълпа, имаш анонимност и спираш да се притесняваш за последствията", обясни психологът.