„Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Реалният брой на хората, прекарали заболяването, е минимум 2,5 милиона”. Това заяви пред медиите д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София.

„Една от причините за повечето положителни проби, е че се правят повече тестове. Винаги сме правили около 10-12 000 изследвания, а сега има дни, в които се правят 16,000. Друга причина е, че вече се добавят и антигенните тестове.", коментира Вълков.

Какви са прогнозите на специалистите

Според него теоретично е възможно в началото на април да стигнем отново 5,000 заразени на ден.

„Продължавам, обаче да мисля, че надали ще стигнем до подобен ръст на заразените, какъвто имаше през ноември. Голяма част от хората вече са прекарали вируса. Има и доста ваксинирани.”, поясни инфекционистът.

Д-р Вълков допълни и това, че Инфекциозна болница разполага с около 90 легла за болните от коронавирус. До края на февруари само 1/3 от капацитета в лечебното заведение е бил запълнен.

Развитието с ваксините

„В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11,3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано”, смята д-р Вълков.

На въпрос дали една доза е достатъчна той отговори следното:

„По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо. И трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла".

Ето какво казаха управляващите за актуалната ситуация

Наблюдаваме тенденция за плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болничните заведения. За последното денонощие имаме 6,164 изследвани проби за деня.

1,156 са новите случаи, което прави 18.8%. Това обяви здравният ни министър проф. Костадин Ангелов на редовния четвъртъчен брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната.