Отстъпката от 25 ст. за горивата се е обезсмислила. Причината е, че бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 ст., откакто мярката беше обявена. Такова мнение изрази старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов.

„Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена под 3 лв. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента.

Себестойността е много под 3 лв. Трябва да работим да свалим тази надценка.”, обясни още той.

По думите на Ангелов реалната цена на горивата е под 2,70 - 2,80 лв.

Икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки.

„Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените.”, обясни тя и подчерта, че има надценка.

Трябва да се наложи таван на цената

„У нас влиза и петрол от Румъния, но по бензиностанциите особена разлика няма. Това е стандартно поведение на търговеца - той се възползва от ситуацията. Ако няма регулации, няма как да се надяваме на по-ниски цени.”, е нейното мнение.

Паспортните служби в Кърджали се справят с дълги опашки

Въпреки ранния час, пред паспортната служба в Кърджали вече има струпани гора. Това е така, защото приключва Курбан Байрама, а по празници много хора, оосбено тези с двойно гражданство, се връщат от Турция и използват момента, за да подадат заявления за нови документи.

Това от години е така. Затова сега и ОДМВР Кърджали удължи работното време превантивно.

Елина Гарипова, началник на сектор "БДС"  в ОДМВР- Кърджали обяснява: "Работното време е от 7:30 до 18:30 е работното време. Тук не са много хора, защото им раздаваме талони. Представили сме график. И всеки може да си изчисли в колко часа ще мине и може да използва времето да направи нещо друго, докато е в България по време на байрама".

По думите на Гарипова тук се обслужват 270 души на ден, които подават заявления. Отделно толкова са и за получаване на готовите документи. Средният им брой е като през 2020 и 2021 г.