„Би било хубаво на този етап мерките да не се разхлабват. Виждате, че навсякъде в Европа те по-скоро се затягат.” Това заяви проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, в ефира сутрешен блок тази сутрин.

„Всяко решение има и плюсове, и минуси. Адекватните анализи ще се правят по-късно.

Лошото не е какви мерки взима правителството, а че част от обществото не иска да приеме, че този проблем е сериозен.”, каза още той по случая.

„Ваксинационната кампания по света започна доста ударно. Мисля, че част от притесненията на всички хора, които са играчи в тази игра, ще бъдат доста по-различни, когато ваксината дойде.

В момента малко говорим за нероден Петко.”, коментира Момеков.

По думите му, проучване, в което участват 44 000 души, не е нещо, което се случва често.

„Гаранция по принцип за нищо няма. Народът има своя разум, както и правото да е недоверчив.

Докато, обаче ваксината дойде у нас, ще имаме постмаркетингов ефект от ваксинирането на големите нации.”, каза още той.

„Нещата, които бих нарекъл мой избор, не са додрапали до фаза 3. Бих искал да си сложа ваксина от компания, която я прави по конвенционалния начин – т.е. на база белтъчен антиген.

На този етап, обаче проучванията не са добри и вероятно няма да се появявт до последната четвърт на следващата година.", допълни проф. Георги Момеков.

Германия затяга мерките – увеличава забраните

В Германия от днес влизат в сила нови карантинни мерки. Засега те ще бъдат в сила до 10 януари, но е възможно срокът им да бъде удължен, ако епидемичната обстановка не се подобри значително.

На 31 декември и 1 януари се въвежда забрана за събирания за цялата страна. Канцлерът Ангела Меркел винаги е била за затягане на мерките в борбата с коронавируса.

През последните седмици Германия отчита рекорди в броя на новозаразените и починалите. При пристигане в Германия от рисков регион, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването.

Франция вдига карантина при затягане на мерки

Франция отмени карантината, въведена заради коронавируса, но тя бе заменена от ново ограничение. От снощи е в сила вечерен час, който важи от 20.00 до 6.00 ч.

В този часови интервал хората могат да излизат само, за да отидат на работа или по официални делови или медицински причини. Всеки, който наруши вечерния час, подлежи на глоба от 135 евро.

След пика на втората вълна на заразата миналия месец във Франция сега темповете ѝ сериозно намаляха. Здравни експерти, обаче предупреждават за опасност от трета вълна, ако хората не бъдат отговорни по време на коледните и новогодишните празници.