Няколко десетки години по френските плажове се натрупват водорасли, които би могло да навредят на хората, съобщава вестник „Гардиън“, цитиран от агенция „БГНЕС“.

Проблемните райони се намират на северното крайбрежие край Бретан. Еколозите, които са запознати с проблема казват, че се наблюдава цъфтеж на значително по-големи колонии от водорасли, което от своя страна се свързва с нитратите, които се използват в отглеждането на различни животни – прасета, птици и крави.

Заради селското стопанство се наторяват и водораслите

От селските стопанства водата се оттича в реките, а от там на свой ред тя лесно достига морето, като по този начин се оказва, че се наторяват и самите водорасли.

На фона на тези констатации, учените сигнализират и за още един проблем, който може пряко да застраши живота на хората. При разграждането на водораслите отровни сероводородни газове попадат в капан, който се образува под тънките морски водорасли.

Само за секунди може да се стигне до фатален край

Това може да е не само неприятно, но и да доведе до опасни усложнения, ако хората стъпят на водораслите. Според Андре Аливро, който е бивш газов техник и настоящ природозащитник, газовете могат да убият човек за много кратко време, според него в някои ситуации става въпрос за секунди.

Той разказва, че утайката, която е силно токсична, може да причини загуба на съзнание, както и сърдечен арест. Според него проблемът се е влошил през изминалото лято поради топлото време, което е било необичайно за този регион.

Говорителят на кметството в Сен Брие каза в официално изявление, че притокът на зелени водорасли тази година е започнал значително по-рано, за което са подпомогнали и няколко изключително силни летни бури.

Заради тях реките са прелели и значително количество сладка вода се е изляла в морето и така и цъфтежът е започнал по-рано.

До този момент двама души са пострадали, като има и десетки умрели животни, в следствие на вдишване на отровните изпарения.