Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че временно налага строги рестрикции върху пътуването на хора от Европа към страната му заради мащабното разпространение на коронавирус COVID-19, предава британската информационна агенция Reuters“.

Тръмп нареди пътуванията от Европа към САЩ да бъдат забранени за период от 30 дена, в отговор на все по-големия вътрешен натиск да предприеме мерки срещу бързо разпространяващия се коронавирус, който разрушава почти всички стълбове на ежедневния живот в страната.

„Използваме пълната мощ на федералното правителство и частния сектор, за да защитим американските граждани“, заяви Тръмп по време на телевизионно обръщение от Овалния кабинет в сряда.

Това е възможно най-агресивното и всеобхватно усилие за конфронтация с чуждестранен вирус в съвременната история“, продължи американският президент.

Забраната за пътуване, която влиза в сила в полунощ на петък, 13 март, не важи за Великобритания или за американските граждани, които преминават „подходящи проверки“, добави той.

Тръмп обяви прекратяване и на търговията, впоследствие отрече

След като внесе смут, заявявайки, че търговията с Европа също ще бъде преустановена, впоследствие Тръмп поясни, че „търговията няма да бъде засегната по никакъв начин“.

„Забраната важи за хората, не за стоките“, посочи американският държавен глава в пост в социалната мрежа „Туитър“, малко след телевизионното си обръщение.

Изненадващите мерки внесоха сериозен смут сред финансовите пазари, в следствие на което фючърсите на „Euro Stoxx 50“ се сринаха с 8.3 процента достигайки най-ниските си нива от средата на 2016 година. Американските фючърси на акции също спаднаха с повече от 4 процента.

„Вече знаем, че ударът върху икономиката е значителен и с налагането на допълнителни мерки това само ще умножи последствията върху редица бизнеси“, заяви Кун Го, началник на изследователския отдел за Азия към „ANZ“ в Сингапур.

Това е нещо, което пазарите не са включили в сметките си… това е огромна цена за икономиката в кратък период от време“.

Европейският съюз не е предупреден за мярката

Доналд Тръмп поясни, че правителството му е било в постоянен контакт с американските съюзници във връзка с рестрикцията, но официалните лица в Европейския съюз не са били уведомени предварително, според думите на американски дипломат.

„Нямаше предварително уведомление, нито пък координация, както поясни президентът“, заяви дипломат пред „Ройтерс“, който обаче не е получил позволение да говори публично.

Рестрикциите ще окажат още повече натиск върху авиокомпаниите, които вече страдат сериозно от пандемията от коронавирус, като европейските превозвачи ще бъдат ударени най-силно, според редица анализатори.