Предупреждение за опасност от нова епидемия от морбили заради 1134 заразени само от началото на месец февруари. Така епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова описа ситуацията със заболяването в ефира на bTV. По нейните думи всяка седмица се регистрират по над 20 нови заболели.

Проф. Кожухарова каза, че това е доста нетипично дори за летните месеци. Поради високите температури вирусите се разпространяват доста по-бързо, но наблюдаваните темпове са извън нормалното и очакваното и дават значителни поводи за притеснения.

Огромен брой неваксинирани деца

Само за София и София Област регистрираните болни са над 700, повечето от които деца. За да се стигне до инфектирането, това означава, че тези деца не са били ваксинирани. Повечето от заболелите деца са на възраст около 9 години.

Мира Кожухарова изказа своето съжаление от развоя на събитията. По нейните думи България е била сертифицирана за това, че напълно е унищожила това заболяване. Сега с тенденцията за отказ от поставяне на ваксини се завръщат не само морбили, но и редица други опасни заболявания.

Западнонилската треска опасна за хората над 60 години

Коментирана беше и появата на Западнонилска треска. По думите на лекарката няма място за притеснение от това. Тя отново напомни, че за да се избегне риска от ухапване от комари и евентуалното заразяване е наложително хората да вземат мерки.

Пръскането и мазането е репеленти е основния начин за предпазване. Те са ефективни в продължение на няколко часа, след което трябва да се нанесат отново. Препоръката е хората да избягват престоя на открито в близост до водоизточници или застояла вода.

Епидемиологът каза, че най-сериозните щети, които вирусът може да нанесе са върху централната нервна система, но в същото време успокои хората, че това се случва много рядко.

При под 1% от хората изходът е летален и обикновено става въпрос за усложнения и допълнителни заболявания. Над застрашени са хората над 60 годишна възраст.

Една огромна част от инфектираните не развиват никаква симптоматика и реално и самите те няма как да разберат, че са били били. Така при не малка част от ухапаните от заразени комари болестта минава неусетно.