В първия си коментар след налагането на санкции от страна на САЩ, към момента намиращият се в Дубай Васил Божков, написа във Фейсбук страницата си:

"Благодаря на Съединените американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той беше първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов".

В профила си в социалната мрежа разследваният за 19 престъпления в България бизнесмен не споменава нищо за наложените санкции срещу него и още 58 свързани с него организации, включително и партията му „Българско лято“.

Какво точно пристигна от САЩ

САЩ наложиха абсолютно безпрецедентни санкции на Божков, Пеевски и 64 фирми. Какво се очаква от българските власти занапред?

Отговор на този въпрос дадоха пред медиите политолози и политически анализатори.

Според политолога Димитър Аврамов по-важният въпрос в случая е кой е осигурявал на санкционираните политическа трибуна и им е давал подкрепа.

„Трябва да си зададем въпроса кои политически сили са подкрепяли това статукво, кои са излъчили съответните хора и са ги назначили в съответните ведомства. Тези отговори са ясни и дават политическа насока за развитието на институциите.

Една от тях е под голямо напрежение и пред нея вчера имаше протест – това е българската прокуратура.”, каза още той.

Подготвена ли е властта за подобно нещо

Доц. Гълъбов припомни, че това е втори подобен случай. През февруари 2020 г. на съдията от Специализирания съд Андон Миталов беше забранено да влиза в САЩ заради корупция.

„Съществената разлика е, че посланието е много ясно – че корупцията е процес, който се развива в мрежа. Този път е „осветена” цяла мрежа.

Големият въпрос е в това институциите да се опитат да разчетат тази мрежа и да видят как тя е свързана не само с политици, но и с икономически интереси. Същественото в момента е прокуратурата да работи, а не да се занимава с охранителни дейности на протести.”, заяви политологът.

Според него търсенето на пряко политическо съответствие е по-невярна следа. Доц. Гълъбов е на мнение, че страната е в условие на тежка корпоративна война, която се води "под това, което ни е представено като политическо противопоставяне".

„Много важно е разчитането на тази мрежа и зависимости, много важно е да се идентифицират потоците, през които вървят власт и пари.”, добави той.

Политическият анализатор Мирослав Севлиевски пък счита, че промените са започнали с встъпването на Байдън в длъжност.

„Руските шпиони се гонят от различни държави. Очевидно прокситата на руските шпиони бяха показани от американската държава в България.

Пряка връзка беше направена с Васил Божков и има доста намеци за Делян Пеевски. Тези промени, плюс зелената сделка на Байдън, създават новата среда за новото поколение.

Това, което се случи вчера, разчиства терена за новото поколение. Тези мрежи се посочват като лоши и казват на българската държава да ги разчисти.”