Правителството работи по изготвяне на конкретни мерки, които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Той е категоричен, че помощ за бизнеса трябва да има.

„Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване.

Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа.”, коментира Пеканов.

„Подкрепям идеята да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем.”, добави той.

Ще вземе ли Пеканов участие в новия политически субект

Запитан дали би участвал в проекта на Кирил Петков и Асен Василев, Пеканов коментира:

„Не сме говорили по този въпрос до момента. Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект.

Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат изцяло.

Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”.

„Мерките срещу корупцията са важни. Трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона.

Но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот.”, каза още вицепремиерът.

Нова кандидатура за президент

"Неслучайно избрахме Деня на независимостта, за да обявим кандидатурата си за президент и вицепрезидент. Това беше символичен знак, че за нас независимостта е основна ценност и поради тази причина издигаме моята кандидатура и тази на адвокат Елена Гунчева.

Искаме България да води независима политика".

Това заяви лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов. 

Според него той има реални шансове да бъде избран, но думата си ще кажат българските избиратели. 

„Самият факт, че аз съм кандидат за президент е показателен за оценката ни за мандата на Румен Радев. Няма разлика в политиката, която провежда той и тази на кабинета на Борисов”, подчерта Костадинов.

По думите му той има шанс да отиде на балотаж. „Ако не сме на балотаж, ще оставим нашите избиратели да решават. Аз не виждам никаква разлика между кандидат на ГЕРБ и кандидат на Радев”, коментира още политикът.