„Политическата криза е факт, но за разлика от предишните кризи тази се разгръща в условията на прогресираща инфлация, на социална икономическа и продоволствена криза, породени от войната в Украйна. Партиите трябва да намерят възможно най-бързо изход от ситуацията, защото се нуждаем от отговорно и устойчиво управление”. Това заяви президентът Румен Радев.

„Докато партиите търсят формирането на управленско мнозинство кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса, да отстои ветото за Република Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет за национална сигурност и да осигури функционирането на държавата”, каза още той.

Продължаваме със сагата Слави Трифонов

„Слави Трифонов е политическа кукла, която не взема самостоятелно решения”.

Това заяви транспортният министър Николай Събев от „Продължаваме Промяната”.

Запитан на кого е „политическа кукла”, Събев каза:

„На хора, които имат интерес да запазят ситуацията в България такава, каквато е държана от 30 години”.

Според него от ИТН станали нервни още когато не е бил избран шеф на БНБ. След това и за решението за еврозоната.

„Когато взехме решение да влезем в еврозоната, отново имаше напускане на четиримата министри от МС. Станаха много нервни и започнахме да си задаваме въпроса какво се случва”, продължи Събев.

Ситуацията с ИТН в хронология

Той каза, че досега от „Продължаваме Промяната” и другите двама коалиционни партньори са изпълнявали договорките, направени на коалиционните съвети.

„Вижте кога станаха депутатите от ИТН по-нервни. От март месец. Тогава започнаха да заплашват, че ще напускат.”, коментира още Събев.

Преди това Събев каза, че още от 13 декември правителството работи под постоянен риск, че нещо няма да се случи.

„Опитваме да променим нещата, а те не се случват поради вътрешни причини. Тази ситуация е постоянна”, каза транспортният министър.

Правителството на малцинството започвало да работи с всеки един от депутатите, с всяка парламентарна група. „Налага се да работим с всеки един депутат, да потърсим общи точки и където успеем”, каза Събев. И подчерта, че актуализацията на бюджета трябва да мине.

„Имаме ясен план как да работим като правителство на малцинството”, каза Събев. „Ако не се справим като правителство на малцинството, отиваме на избори и ще ги бием”, смята Събев.

Той отхвърли социологическите проучвания, които дават преднина на ГЕРБ. „Проучванията преди последните избори бяха различни от резултатите на изборите”, каза Събев. Той очаква, че при евентуални следващи избори, ПП ще спечели „много по-добър резултат”.

Относно споровете с превозвачите и очакваните нови протести, Събев каза, че с тях няма полемика. „Те обявиха, че за 7 дни ще блокират икономиката на България. Обадиха ми се хора от големите вериги, попитаха ме какво правим. Премиерът Петков също се обади и ми каза да намерим начин да седнем и да преговаряме. Казах му, че ще се справим. И ние не позволихме да бъде блокирана икономиката. След това те решиха да протестират”, каза Събев.

Въпросът с ТОЛ таксите е в регионалното министерство, припомни Събев.