Според анализите, извлечени от последните проучвания, 50% от заведенията в България са пред тотален фалит. Това са част от последствията за сектора на ресторантьорството и хотелиерството.

От бранша бе изпратено отворено писмо до властимащите, за да се организира спешна работна среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

В писмото има описани въпросите на срещата, както и предложенията за конкретни мерки, които биха помогнали в тежките времена.

„Изчакахме до 31-ви март, за да видим какви мерки ще получим от държавата. Видяхме, че тези мерки, даже и в обновения си вариант от онзи ден, не покриват нашия бранш с нищо“, бе коментарът на председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ресторантьорството и туризмът както в европейски мащаб, така и в България, в момента са закрити и не работят. Има възможност за кетъринг услуги, но това е от 1 до 5% оборот за търговския обект. Това в никакъв случай не покрива нищо“, казва още той.

Кой работи в тези времена?

По думите на Алибегов гласуваните и влезлите в сила мерки до момента работят само за онези предприятия, които имат намален капацитет или спад в оборота.

Менда Стоянова заяви, че мярката 60 на 40 е за работещи предприятия. Това не е мярка, от която спрял бизнес като нашия, може да се възползва. Тя би могла да е работеща за нас едва когато отворим“, допълни председателят.

Конкретни мерки, предложени на правителството

На този етап няма работещи мерки за нашия бизнес“, е категоричен Ричард Алибегов.

Понеже в подобни ситуации най-добре е този, който съди определени действия да поднесе конкретни по-добри решения, от бранша искат предложенията им да бъдат чути и изпълнени. Така се стига и до отвореното писмо към органите на властта.

Ето някои от предложенията, вписани сред редовете на писмото, казани директно от Алибегов:

Една от тях е тази мярка 60 на 40 да влезе в действие от деня на отварянето на обектите. Другото, което предлагаме, е да получим и данъчна ваканция, т.е. не да се опрощават данъци, а плащането им да се отложи във времето“